Cvekla obiluje vitaminom C pa se preporučuje sportistima, ali i ljudima koji pate od anemije. Najbolje je konzumirati cveku sirovu ili cijeđenu, mada su izuzetno zdrave i salate od cvekle.
Cvekla predstavlja najbolje prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma, a i izuzetno je jeftina i dostupna na našem tržištu.
Evo kako da napravite najbolji sok od cvekle za detoksikaciju:
Sastojci:
Pola kilograma svježe, oprane cvekle
1 veći krastavac
1 jabuka
1 limun
1 veza peršuna
komadić svježeg đumbira
Priprema:
Cveklu operite i oljuštite. Isjeckajte je na manje komade. Stavite je u blender pa joj dodajte oljušten i isjeckan đumbir, sok od jednog limuna, vezu peršuna, očišćenu i isječenu jabuku i krastavac. Sve sameljite u blenderu pa onda procijedite kroz gazu ili krupniju sitku. Pulpa je poželjna i možete i nju koristiti.
Ovako napravljen sok može da traje 2 dana, ako se čuva u frižideru.
Žene.ba