Šest stvari koje ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom
Soda bikarbona je nešto što vjerovatno već imate u svojoj kuhinji. To je prirodni, često jeftin, osnovni sastojak koji pomaže dizanju tijesta. Takođe, može biti ključna sastojak u sredstvima za čišćenje, zahvaljujući svojoj sposobnosti da uklanja masnoće i upija tvrdokorne mirise koji ne nestaju uz pomoć drugih proizvoda.
Nehrđajući čelik (inox)
Međutim, iako soda bikarbona može izgledati bezopasno, zapravo može oštetiti neke površine. Stoga se ne bi trebala koristiti za čišćenje baš svega. Niste sigurni šta treba izbjegavati? Evo koje stvar nikako ne biste smjeli čistiti sa sodom bikarbonom.
Staklo i ogledala Čišćenje staklenih površina i ogledala može biti izazovno, pogotovo ako imate malu djecu koja vole ostaviti prljave ruke na tim površinama. Međutim, Vivian Holguin, liderka za ljudske resurse u Maid Brigade-u u Manchesteru, Connecticut, kaže da ove površine ne bi trebali čistiti sa sodom bikarbonom.
„Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti fine ogrebotine na staklenim i ogledalnim površinama, koje se vremenom nakupljaju, stvarajući dosadan, maglovit izgled koji smanjuje jasnoću i čini površine izlizanim, a refleksije manje oštrim“, objašnjava ona.
Ali čišćenje stakla je jednostavno. Koristite sredstvo za čišćenje stakla ili mješavinu sirćeta i vode, zajedno s mikrofiber krpom, kako biste uklonili sve te male čestice i tragove.
Drvo
Česta situacija: koristili ste drvenu kašiku za miješanje umaka od paradajza, supe ili variva, niste je isprali, i sada na njoj ima toliko tvrdokornih mrlja da jednostavno ne možete da je očistite. Iako će vam možda trebati malo truda i možda četka za čišćenje da biste riješili ovaj problem, sigurno ne trebate koristiti sodu bikarbonu – osim ako ne želite oštetiti površinu.
„Soda bikarbona uništava zaštitni sloj na drvenim površinama, čineći drvo podložnim vlagi, mrljama, promjenama boje, deformacijama i dosadnim, izlizanim izgledom tokom vremena“, objašnjava Holguin.
Šta ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom: Kuhinjski alat
Čišćenje kuhinjskih alata koje ne možete staviti u mašinu za pranje posuđa može biti dugotrajan proces, ali bez obzira koliko prljavi bili, trebali biste izbjegavati korištenje sode bikarbone za njihovo čišćenje. Prema Holguin, soda bikarbona može se zaglaviti u malim utorima određenih alata, poput rende i sita.
„Soda bikarbona se ne ispira lako, ostavljajući iza sebe zrnasti ostatak“, kaže ona.
Aluminijumski lonci i tave
Uklanjanje hrane koja se zalijepila za aluminijumske lonce i tave može biti zaista frustrirajuće, pogotovo ako slučajno skuhate hranu na malo previše visokoj temperaturi. Iako biste mogli biti u iskušenju da koristite sodu bikarbonu za čišćenje masti sa lonca, Holguin kaže da je to velika greška.
„Ona može izazvati oksidaciju, što čini kuhinjski pribor izblijedjelim i istrošenim“, objašnjava ona.
Pojedine kamene površine
Claudia Meneses, CEO i osnivačica Avanti Green Eco Cleaning-a, savjetuje da se soda bikarbona ne koristi na kamenim površinama poput granita, mermera ili kvarta, kao ni na pločicama. „Ona može ukloniti zaštitni premaz na kamenu, čineći ga izblijedjelim“, upozorava ona.
Zapečaćeni kamen, koji je vjerojatno materijal od kojeg su vaši kuhinjski i kupatilski radni pločici, treba čistiti i održavati proizvodima koji su posebno formulirani za ove površine. Bilo koji drugi proizvod mogao bi ih trajno uništiti.
Nehrđajući čelik (inox)
Bilo da se radi o prskanju masti, običnoj prljavštini ili otiscima prstiju (i od odraslih i od djece), aparati od nerđajućeg čelika skloni su prljanju. Ali korištenje sode bikarbone na ovim često skupim aparatima poput rerne, frižidera, mašina za pranje posuđa i mikrovalnih je greška koju ne želite da napravite.
„Soda bikarbona može uzrokovati gubitak sjaja na nehrđajućem čeliku i drugim osjetljivim površinama“, upozorava Meneses.
Soda bikarbona može ukloniti premaz sa vaših aparata ili čak izazvati ogrebotine. Zato je važno koristiti samo proizvode koji su formulirani posebno za čišćenje nehrđajućeg čelika.