Žene.ba
Lifestyle

Smrznuto povrće čuva vitamine

Autor: Žene.ba
Smrznuto povrće čuva vitamine
smrznuto povrce
Žene u prosjeku utroše oko četiri i po sata dnevno na kućne poslove, a najviše vremena im ode na pripremanje obroka i kuhanje.
Dobra vijest je da one uštede dragocjene minute zahvaljujući smrznutom voću i povrću, jer je već oprano, očišćeno i isjeckano. Međutim, osnovno pitanje je - koliko u njemu ima vitamina i minerala? Nutricionistkinja Branka Mirković razrješava dilemu, naglašavajući da je, uprkos predrasudama, izuzetno hranljivo.

- U svježem povrću vitamin C počinje da degradira ubrzo pošto se ubere - kaže nutricionistkinja. Između 24 i 48 sati nakon branja, gubi se oko 51 odsto vitamina C, a poslije sedam dana skladištenja na plus 20 stepeni, on nestaje za oko 60 odsto kod graška, 55 kod zelene boranije i 56 kod brokolija.

S druge strane, kod smrznutog povrća se poslije 12 mjeseci skladištenja na minus 20 stepeni, bilježi gubitak od deset odsto kod graška, 20 kod zelene boranije, deset odsto kod brokolija. Na osnovu toga se vidi da je smrzavanje zapravo veoma efektivan način očuvanja vitamina C.

(Čuvajzdravlje)

SLUŠAJTE NAS Mostar 96.8 MHz Sarajevo 98.7 MHz Zenica 89.8 MHz Bihać 103.3 MHz Tuzla 106.3 MHz BanjaLuka 104.2 MHz Tešanj 107.4 MHz VIŠE O EMISIJIVIŠE O EM VijestiBa Biznis.ba je prvi biznis portal u Bosni i Hercegovini ove vrste. Žene.ba - Magazin za žene Moda | Kultura | Mediji | Zdravlje | Ljepota | Lifestyle Moderna lifestyle platforma koja na dnevnoj bazi donosi najrelevantnije vijesti iz područja mode, kulture, zdravlja, ljepote i lifestyle-a energetika.ba - Vaš obnovljivi izvor informacija
Potraži prave aplikacije. Već danas preuzmi Biznis.ba iOS ili Android aplikaciju te uvijek budi u korak sa dešavanjima. Potraži prave aplikacije. Već danas preuzmi Biznis.ba iOS ili Android aplikaciju te uvijek budi u korak sa dešavanjima.
© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba