Lifestyle

Spoj piletine, sira i lisnatog tijesta: Pita kojoj nećete moći odoljeti

Autor: Žene.ba
pita

Spoj pilećih prsa, sira i lisnatog tijesta toliko je ukusan da mu malo ko može odoljeti.

Priprema je gotova dok se rerna ugrije, a postupak je prikladan i za potpune početnike u kuhinji jer se ovaj recept gotovo da i ne može zeznuti.

Lisnata pita s piletinom – sastojci:

  • 500 g zamrznutog lisnatog tijesta
  • 1 glavica luka
  • 300 g pilećih psa
  • 150 g ribanog sira
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • So, biber, mljevena crvena paprika, češnjak i prahu
  • Sezam
  • Jaje
  • Maslac

Lisnata pita s piletinom – priprema:

  • Rernu zagrijte na 180 stepeni.
  • Luk i pileća prsa narežite na sitne kockice. Na malo maslaca prepržite luk pa mu dodajte i kockice piletine. Začinite solju, paprom, mljevenom crvenom paprikom i češnjak u prahu ili granulama.
  • U posebnoj zdjeli pomiješajte vrhnje za kuhanje i sir pa mješavini dodajte sitno sjeckanu piletinu i luk.
  • Lisnato tijesto razvaljajte u pravougaoni oblik na debljinu jednog centimetra.
  • Jednu polovicu tijesta nadjenite piletinom pa preklopite drugom polovicom, a kako biste bili sigurni da nadjev neće iscuriti tijekom pečenja, viljuškom pritisnite rubove pite.
  • Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim i posoljenim jajetom pa pospite sezamom.
  • Pecite oko pola sata, odnosno dok pita ne poprimi zlatnu boju.
  • Poslužiti toplo ili hladno.

(Zene.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba