'turizam i mir'

Svjetski dan turizma: BiH bilježi značajan porast posjeta stranih državljana

Autor: Žene.ba
FOTO: Visit BiH
Svjetski dan turizma je međunarodni praznik koji se obilježava svake godine 27. septembra u cijelom svijetu. Cilј obilježavanja ovog dana je da se kod lјudi razvije svijest vezana za turizam, putovanja, kulturu.

Ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu od 1979. godine. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je odredila 27. septembar kao Svjetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut ove organizacije.

Ove godine se obilježava pod sloganom ''Turizam i mir''. Imajući na umu ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, poruka je da mir treba biti broj jedan briga svih nas, a da turizam može odigrati važnu ulogu kao katalizator za poticanje mira i razumijevanja među nacijama i kulturama te u podržavanju procesa pomirenja, navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom juna ukupan broj dolazaka turista iznosio 156.345, što je za čak 28,4 posto više nego za isti mjesec 2023. godine. Ukupan broj noćenja je iznosio 308.526, što je za 27,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Brojevi su fantastični. Mi vjerujemo da će trend rasta biti tokom čitave godine. Podrškom projektima za razvoj turizma, kako za kapitalna ulaganja tako i za tekuće transfere u iznosu od četiri miliona KM i njihovom uspješnom realizacijom, kao i stvaranjem jednog pozitivnog opšteg ambijenta za domaće i strane turiste, mi smo na putu da turizam bude važan faktor u našoj ekonomiji. Potencijal je tu, a i podaci da su Sarajevo i Mostar tokom ljeta skoro popunjeni, govore u kom pravcu trebamo dalje razvijati našu infrastrukturu, ali i usklađivati i reformisati zakone i podzakonske akte u skladu s evropskim, što će nam dati i dobar sistemski okvir i otvoriti nove mogućnosti za fondove", kazala je resorna ministrica Nasiha Pozder.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (14,7%), Srbije (12,7%), Turske (9,5%), Saudijske Arabije (9,0%), Slovenije (5,9%), Njemačke (4,0%), SAD (3,2%) i Kine sa (2,9%) noćenja, što predstavlja 61,9% ukupnog broja noćenja. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 38,1% noćenja.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 94,3%.

Po dužini boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz Irana sa 3,9 noći, Kuvajta sa 3,5 noći, Egipata 3,4 noći, Irske i Katara sa po 3,3 te Latvije i Litvanije sa po 3,1 noćenja u prosjeku.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba