U nastavku možete pronaći recept za nešto drugačiju verziju lazanja u kojima je piletina glavna zvijezda. Osim što su zdravije, ove su lazanje savršen način da reciklirate ostatke piletine.
Lazanje s piletinom – sastojci:
- 500 g lazanja
- 1 kg pilećih prsa
- 700 ml pasiranog paradajza
- 300 ml pilećeg temeljca
- 2 češnja češnjaka
- 2 kašike brašna
- 250 g ribanog sira
- so, biber, bosiljak, origano
Za bešamel:
- 70 g maslaca
- 2 kašike brašna
- 600 ml mlijeka
- So, biber
- 150 g parmezana
Lazanje s piletinom – priprema:
- Pileće šnicle začinite solju i biberom pa ih prepržite na naglo. Ostavite ih na toplom dok pripremate umak od paradajza.
- Na malo masnoće kratko prepržite češnjak pa dodajte brašno. Kad brašno zamiriše dodajte pasirani paradajz i pileći temeljac. Začinite solju, paprom, bosiljkom i origanom i kuhajte sve dok se umak ne zgusne.
- Pripremite bešamel. Na maslacu prepržite brašno pa zdjelu sklonite s vatre. Dodajte mlijeko uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na vatru, začinite, a na samom kraju dodajte parmezan.
- Na dno četvrtaste posude stavite malo umaka od paradajza. Na umak stavite jedan red lazanja. Na lazanje složite red pilećih prsa, prelijte ih umakom od paradajza i stavite malo naribanog sira. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sve sastojke, sačuvajte samo malo sira. Neka zadnji sloj budu lazanje.
- Složene lazanje obilno prelijte bešamel umakom i posipajte ribanim sirom.
- Pecite 45 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
Savjet: Ako imate kuhanu ili pečenu piletinu koja je ostala od prijašnjeg ručka, iskoristite je umjesto pilećih prsa.
(Žene.ba)