zagovornici svojih stavova

Trendovi Generacije Z na radnom mjestu

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Generacija Z, koja obuhvata mlade rođene nakon 1995. godine, predstavlja značajnu promjenu u dinamičnom svijetu rada. Odrasla u doba interneta, društvenih mreža i brzih tehnoloških promjena, ova generacija se razlikuje od prethodnih po svojim vrijednostima, očekivanjima i pristupu radu.

Generacija Z je odrasla u svijetu obilježenom globalnim krizama, pandemijom, i ekonomskim nesigurnostima. Ove okolnosti oblikovale su njihovu percepciju sigurnosti, uspjeha i mentalnog zdravlja. Ova generacija ne doživljava posao samo kao izvor prihoda, već kao priliku za osobni rast i razvoj. Stoga, njihova očekivanja od poslodavaca nisu samo materijalna, već i emocionalna.

Tehnološka pismenost

Jedna od najistaknutijih karakteristika Gen Z je njihova izuzetna tehnološka pismenost. Odrasli su s pametnim telefonima i digitalnim alatima, što im omogućava da brzo i učinkovito komuniciraju i rješavaju probleme. Ova sposobnost također znači da su često u stanju predložiti inovativna rješenja koja mogu unaprijediti radne procese, no istovremeno očekuju od svojih poslodavaca da budu otvoreni za te promjene.

Mentalno zdravlje i ravnoteža života

Mentalno zdravlje zauzima središnje mjesto u vrijednostima Generacije Z. Ova generacija je otvorena u vezi s mentalnim zdravljem i traži radna mjesta koja podržavaju njihov emocionalni i psihološki blagostanje. Očekuju od poslodavaca razumijevanje za stresne situacije, fleksibilne radne uvjete i benefite koji pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja, kao što su bolovanja zbog stresa ili financijske olakšice za terapijske usluge.

Odbacivanje zastarjelih radnih modela

Generacija Z je skeptična prema tradicionalnim radnim modelima koji se oslanjaju na strog radni raspored i hijerarhijsku strukturu. Mnogi pripadnici ove generacije teško podnose "staromodne" šefove koji ne prepoznaju potrebe za promjenama i modernizacijom. Njihova želja za fleksibilnošću i razumijevanjem često ih navodi da napuste poslove koji ne ispunjavaju njihove standarde.

Ključni trendovi

U skladu s ovim promjenama, pojavili su se brojni trendovi na radnom mjestu koje Gen Z jasno i glasno ističe putem društvenih mreža:

Quiet quitting: Fenomen gdje zaposlenici smanjuju svoje napore na minimum kako bi izbjegli preopterećenje.
Quiet hiring: Poslodavci očekuju od postojećih zaposlenika da preuzmu dodatne zadatke bez povišice, što često dovodi do nezadovoljstva.
Rage applying: Pojedinci koji, nakon frustracija na trenutnom poslu, naglo počinju prijavljivati se na nove pozicije.
Act your wage: Zaposlenici obavljaju samo one zadatke koji su u skladu s njihovom plaćom, čime postavljaju jasne granice između posla i privatnog života.

Generacija Z donosi svjež pristup na tržište rada, odražavajući promjene u društvenim normama i ekonomskim uvjetima. Poslodavci se suočavaju s izazovom prilagodbe tim novim očekivanjima, jer će oni koji ne uspiju prepoznati i implementirati potrebne promjene riskirati gubitak talentiranih zaposlenika.

Razumijevanje vrijednosti i potreba Generacije Z ključno je za izgradnju radnog okruženja koje potiče inovacije, kreativnost i zadovoljstvo zaposlenika.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba