tiktok

Kojic kiselina: Popularni sastojak za svjetliju kožu

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
U posljednje vrijeme, TikTok je preplavljen videima o kojic kiselini, gdje sadržajni kreatori tvrde da ovaj sastojak pomaže u smanjenju akni, posvjetljavanju tamnih mrlja i osvježavanju tena. Popularnost kojic kiseline dovela je do toga da je jedan od najprodavanijih proizvoda za njegu kože na Amazonu – sapun s kojic kiselinom.

Kojic kiselina postaje hit na TikToku, ali stručnjaci upozoravaju da rezultati zahtijevaju vrijeme i pravilnu upotrebu za smanjenje tamnih mrlja

Zašta je kojic kiselina dobra?

Međutim, stručnjaci upozoravaju da mnoge tvrdnje na društvenim mrežama nisu točne. Dr. David Li, dermatolog iz Bostona, ističe da efekti kojic kiseline zahtijevaju više vremena da postanu vidljivi. Ovaj sastojak je nusproizvod fermentacije riže ili soje i poznat je po tome što inhibira enzim tirozinazu, koji je ključan za proizvodnju melanina, prenosi ljepotaizdravlje.ba

Zbog toga, kojic kiselina može pomoći u smanjenju tamnih mrlja uzrokovanih sunčevim zračenjem i upalnim stanjima. Dr. Corey Hartman dodaje da je ovo prirodnija alternativa hidrokinonu, koji također inhibira tirozinazu, ali može izazvati više iritacija.

Kojic kiselina ima i antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od stresa iz okoline, kao i antifungalna i antimikrobna dejstva koja mogu biti korisna za kožu sklonu aknama. Stručnjaci preporučuju upotrebu seruma i krema s kojic kiselinom umjesto sapuna, jer se pokazalo da ovi proizvodi bolje djeluju kada se zadrže na koži duže.

Kojic kiselina: Kako je koristiti?

Da bi se postigli rezultati, potrebna je redovna upotreba. Dr. Kapoor ističe da rezultati mogu biti vidljivi već nakon dvije sedmice, a značajne promjene očekuju se nakon tri mjeseca. Najbolje je započeti korištenje seruma kada primijetite pojavu tamne mrlje, jer kojic kiselina blokira sintezu melanina.

Međutim, za osobe sa osjetljivom kožom, preporučuje se oprez jer je najčešći nuspojav kontaktni dermatitis, što može izazvati crvenilo i iritaciju. Dermatolozi savjetuju patch testiranje proizvoda prije nego što ih uključite u rutinu njege.

Dok sapuni s kojic kiselinom stječu popularnost, stručnjaci su skeptični prema njihovoj efikasnosti, budući da se kiselina mora zadržati na koži da bi bila učinkovita. Preporučuje se korištenje seruma i krema, kako bi se maksimalno iskoristile blagodati ovog sastojka. Uz pravilnu upotrebu, kojic kiselina može značajno posvijetliti kožu i smanjiti tamne mrlje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba