Kako ga koristiti?

Ulje ružmarina pomaže u bržem rastu kose

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Ulje ružmarina postalo je popularno kao prirodni sastojak za brži rast kose. Saznajte kako ga koristiti i njegove prednosti

Vijekovima je tajna dugih, zdravih kose bila suštinski – tajna. Dok je dokazano da dobra ishrana, masaža tjemena i redovna šišanja doprinose jakim pramenovima, pitanje kako ubrzati rast kose i učiniti je debljom ostaje pomalo misterija. Međutim, zahvaljujući brojnim savjetima i trikovima za njegu kose na TikToku, jedan prirodni sastojak se istakao: ružmarin.

Ulje ružmarina je esencijalno ulje

Iako je ružmarin prvenstveno poznat kao zvijezda u kuhinji i zbog svojih terapeutski svojstava, ovaj mirisni začin nedavno je stekao značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih koristi za promovisanje zdrave i sjajne kose. Entuzijasti i stručnjaci za njegu kose su na društvenim mrežama počeli dijeliti svoje oduševljenje ovim biljem, objašnjavajući kako može podstaći rast kose, spriječiti perut i popraviti oštećenja.

Kako se ružmarin koristi u njezi kose?

Najčešći način upotrebe ružmarina za njegu kose je u obliku ulja. Ulje ružmarina, koje je esencijalno ulje ekstrahovano iz cvjetova i listova biljke ružmarina, najpoznatije je po svojim terapeutski svojstvima, uključujući antiinflamatorne, antimikrobne i antioksidativne efekte.

“Ovi spojevi rade neutralizirajući molekule nazvane slobodni radikali, koji mogu oštetiti kožu, kosu i krvne sudove,” objašnjava dr. Han. “To je važno jer je tjeme stalno izloženo sunčevoj svjetlosti i drugim okolišnim faktorima i zagađivačima koji mogu povećati nivoe slobodnih radikala u koži.” U skladu s tim, možete naići i na šampone i regeneratora obogaćene ružmarinom, koji imaju slične prednosti.
Koje su prednosti ružmarina za kosu?

Ružmarin bi mogao biti jedan od glavnih igrača kada je u pitanju rast kose. Osim što se bori protiv slobodnih radikala, kao što smo ranije spomenuli, ulje ružmarina također sadrži spojeve, uključujući kafeinsku i rosmarinsku kiselinu, koji pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi. Bolja cirkulacija krvi znači više kiseonika koji dolazi do tjemena, što podstiče rast kose. (Zato je masaža tjemena važna jer dovodi više krvi do vrha glave.)

Ulje ružmarina pomaže u bržem rastu kose

Osim toga, ulje ružmarina pomaže u ravnoteži proizvodnje sebuma, što stvara bolje okruženje za rast kose. Štaviše, ulje ružmarina jača folikule kose, smanjuje lomljivost i poboljšava ukupnu teksturu i sjaj kose.

Može li ulje ružmarina tretirati gubitak kose i podsticati njen rast?

Ulje ružmarina jedno je od najpoznatijih ulja koja podstiču rast kose. Također pomaže u tretiranju gubitka kose uzrokovanog alopecijom i postporođajnim promjenama. Također pomaže u popravljanju kose koja je oštećena permama, izbjeljivanjem i stilizovanjem toplinom.

Kako možete koristiti ulje ružmarina za rast kose?

Postoji nekoliko načina da efikasno koristite ulje ružmarina. Prvo, ulje ružmarina se može koristiti kao tretman za tjeme. Da biste dobili najbolje rezultate, nanesite tri do pet kapi na čisto tjeme. Za tretman koji podstiče rast kose, možete ga nanijeti od tjemena kroz kosu. Ostavite ga oko 10 do 15 minuta, zatim isperite. Ako ne želite raditi tretman za tjeme, odlučite se za šampon i regenerator koji sadrže ružmarin kao sastojak.

Koliko često trebate koristiti ružmarin u svojoj rutini njege kose?

Što se tiče učestalosti korištenja ružmarina, preporučuje se da ga uključite u svoju rutinu nekoliko puta sedmično. Kada je u pitanju ulje, najbolje je koristiti ga do dva puta sedmično (možete ga ostaviti preko noći) ili možete koristiti šampon i/ili regenerator svaka dva dana tokom tuširanja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba