Dekada elegancije

Šesdesete: Elegancija kao inspiracija savremene ženske mode

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Cristóbal Balenciaga, poznati španski dizajner, izjavio je pred kraj svoje karijere u maju 1968. da su šesdesete posljednja elegantna dekada, unaprijed naslućujući društvene promjene koje su započele te godine s masovnim studentskim demonstracijama u Parizu. Ove promjene dovele su do liberalizacije društva i preokreta u modi prema hippie stilu, označavajući tradicionalne forme odijevanja kao zastarjele simbole privilegirane buržoaske klase.

Unatoč tome, profinjeni minimalizam koji je obilježio modu šesdesetih nije pao u zaborav. Interes za elegancijom i jednostavnošću tog perioda oživio je u savremenom dobu, potaknut trendom "tihog luksuza". Ovaj trend cijeni jednostavne forme, čiste linije te naglašava perfekcionizam izrade i kvalitetu materijala.

Modne kuće širom svijeta redefinisale su šesdesete s kolekcijama koje uključuju jednostavne mini haljine i komplete s mini suknjama i kratkim blejzerima. Ovi komadi često su izrađeni od finog, kompaktnog pletiva, baš kao i u originalnom stilu šesdesetih, te dolaze u paleti pastelnih nijansi koje su bile karakteristične za djevojački stil tog vremena.

Donatella Versace predstavila je jednu od najdojmljivijih kolekcija inspiriranih šesdesetima. Njene kreacije u sjajnom taftu dolazile su u nježnoplavoj, svijetloružičastoj i blijedožutoj boji, vraćajući ženstvenost i sofisticiranost tog razdoblja na modnu scenu.

Marc Jacobs, američki dizajner, reinterpretirao je ikonične mini haljine u stilu "lutkastog" (baby doll), popularizovane od strane Twiggy u šesdesetima. Jacobs je kombinovao ove haljine s bijelim najlonkama, cipelama s niskim potpeticama te natapiranim bujnim kosama ukrašenima ukosnicama i obručima s mašnama, ističući tako djevojački šarm i bezvremensku privlačnost tog vremena.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba