Klasika

Tregerice se vraćaju u velikom stilu

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Denim je materijal koji se neprekidno obnavlja i ponavlja u modnim trendovima. Od double denim stila i ultra oversized traperica, preko traper bermuda, svaki period donosi novi način na koji ovaj radnički materijal ostaje aktualan. Danas, denim nije samo rezervisan za klasične traperice; širi se na sve moguće odjevne komade - od romantičnih topića i balonera, preko balerinki i torbi, sve do modnih dodataka. Uzimajući u obzir njegov ekološki uticaj, mnogi dizajneri su se okrenuli alternativnim materijalima koji oponašaju izgled denima, ali su ekološki prihvatljiviji.

Najnoviji trend koji je osvojio modne piste i ulice su tregerice od denima, a sve zahvaljujući trendsetericama koje ih ponovno populariziraju. Praktične i chic, ove tregerice vraćaju nas u 90-e, kada su bile omiljene među slavnim osobama poput Jennifer Aniston, Aaliyah, pa čak i Tupaca. Tada su bile simbol stila i praktičnosti, a danas su se vraćaju na velika vrata.

Praktične i chic

Tregerice su uvijek bile u trendu, ali street style često diktira njihov povratak u mainstream modu. Ulica i sedmice mode su ključne za prepoznavanje trendova, a Copenhagen Fashion Week ove godine donosi inspiraciju kroz čipkaste i boho komade, kao i effortless maksimalističke lookove. No, uz ove novitete, moda ne zaboravlja ni prošlost. Povratak tregerica u modernim kombinacijama dokaz je da su klasik i hitstorija uvijek u modi.

Historija tregerica

Tregerice imaju bogatu historiju koja seže unazad do 18. stoljeća. Prvobittno su dizajnirane kao funkcionalna odjeća za radnike, vojnike i seljake. Njihova praktičnost i udobnost učinile su ih popularnim među radnicima u industrijskoj revoluciji, dok su tokom 20. stoljeća postale simbol mladosti i pobune. Posebno su se istakle u 50-ima i 60-ima, a krajem 80-ih, njihova prisutnost u muzičkim spotovima i filmovima učinila je tregerice kultnim komadom mode. Danas su one neizostavan dio garderobe, koji se nosi od svakodnevnih aktivnosti do modnih revija, a Levi’s i dalje prednjači kao pionir u proizvodnji denim tregerica.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba