destinacije za kraj ljeta

Zadar među 5 najljepših gradova za ljetovanje u septembru

Autor: Žene.ba
FOTO: Guardian.com
Posljedni tragovi sunca natjeralio su nas da razmišljamo o tome kako što bolje iskoristiti preostale dane ljeta. Septembar je, prema mnogima, idealan za planiranje odmora, što zbog manjih vrućina, što zbog manjih gužvi nego tokom ljetne sezone.

The Guardian je izdvojio 5 gradova južne Europe koji su idealni za iskoristiti odmor tokom septembra, a među njima se našao i prelijepi grad susjedne nam Hrvatke - Zadar.

Genova, Italija

Iako u južnoj Europi sunce još uvijek sjaji, gužve su nestale, čineći obalne gradove poput Genove još privlačnijim. Grad, poznat po brojnim palačama, sadrži više od 100 renesansnih i baroknih palača, od kojih je 42 uključeno u UNESCO-ovu listu.

Palazzo Ducale, iz 1298. godine, sada je glavni kulturni centar Genove s izložbama, uključujući retrospektivu Artemisie Gentileschi i Berthe Morisot.

Genova je i užurbani lučki grad s brojnim uskim uličicama, gdje možete uživati u lokalnoj hrani u De Micheli, Da Mario, Panificio Claretta i Pasticceria Profumo. Grad nudi i odlične barove i restorane, poput Friggitoria Carega i Trattoria dell’Acciughetta.

Za uživanje u jesenskom suncu, prošetajte do Boccadasse ili posjetite Nervi i Camogli. Preporučujemo boravak u palači Dimora Almayer ili Palazzo Grillo.

Aveiro, Portugal

Aveiro, poznat kao "Venecija Portugala", nudi mrežu kanala i šarmantne uličice. Vožnja u moliceiro čamcima i posjet kafićima uz obalu su obavezni. Grad se može pohvaliti art nouveau arhitekturom, katedralom i ribarskom četvrti. Posjetite muzeje kao što su Museu de Arte Nova i Aveiro City Museum.

Costa Nova, obalni grad s šarenim zgradama, ima široke plaže i odlične restorane kao što je Restaurante Dóri.

Alicante, Španija

Alicante, nekada zapostavljen, sada je revitaliziran s vrhunskim restoranima, muzeji i modernim hotelima. Grad je lijep u ranu jesen, sa šetnjom uz Esplanadu d’Espanya i kupanjem na plaži El Postiguet. Posjetite Barrio Santa Cruz i muzeje kao što su Museo de Arte Contemporáneo de Alicante i Museo de Fogueres.

Probajte tradicionalne jela poput olleta alicantina u Bar Guillermo ili moderne tapas u César Anca.

Za duži boravak, posjetite vinograde i otok Tabarca.

Zadar, Hrvatska

Zadar u septembru nudi toplo more i ugodnu temperaturu, idealan za istraživanje. Prošetajte rivom uz more, posjetite ostatke rimskog foruma i crkvu sv. Donata. Zadar je poznat po svojoj tržnici i Muzeju antičkog stakla.

Uživajte u restoranima s morskim plodovima kao što je Kornat i opustite se u Garden Lounge. Za posebne doživljaje, posjetite Sea Organ i Pozdrav Suncu.

Solun, Grčka

Solun, drugi grad u Grčkoj, pruža spoj historije i moderne kulture. Grad je poznat po starim gradskim dijelovima, kao što su Ano Poli i bazilika sv. Dimitrija.

Posjetite i plaže u Perei ili provedite dan u Halkidikiju s prekrasnim plažama i planinarenjem u podnožju Olimp.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba