Google letovi

Znate li kojim danom je najjeftinije kupiti avionsku kartu?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena.

Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvijek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko sedmica unaprijed ili su u posljednjem trenutku itd.

Ipak, čini se da i dan u sedmici kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.

Naime, jedna studija, u kojoj su analizirani podaci sa stranice Google letovi, pokazala je da cijene avionskih karata rastu kako se bliži kraj sedmice. Tako, na primjer, cijena karte za let između dvije američke savezne države u ponedeljak iznosi 213,44 dolara, a u utorak je nešto jeftinija, odnosno samo za nekoliko centi, pa iznosi 213,31 dolara.

Ali pred kraj sedmice cijene počinju da rastu, pa je cijena karte u petak za isti let 238,47 dolara, a u subotu, koji se smatra najskupljim danom, cijena karte je 241,61 dolara. Ali već u nedelju cijene ponovo počinju da padaju za 20 i više dolara, pa se nedelja zapravo smatra najpovoljnijim danom za kupovinu avionske karte.

Kao što smo već rekli, same cijene zavise od brojnih faktora, ali od toga zavisi i drastična razlika. Jedan od ovih faktora je avio-kompanija kod koje kupujemo karte, pa će neke od njih držati razliku u cijeni što manjom, odnosno svega nekoliko dolara ili evra, dok će neke dozvoliti drastične skokove i padove cijena tokom cijele sedmice.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba