Zauzela je 66. mjesto, sa ocjenom 4,1.
Iako su prilično slične, bosansku kafu najbolje je opisati kao vrstu turske kafe, stoji u objavi Taste Atlasa.
Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su fino mljevena, ponekad koristeći starinsku spravu.
Postoji nekoliko načina pripreme, ali najčešći je da se u tradicionalnu džezvu s dugim drškom prelije prokuhana voda, zagrije se, a zatim se doda mljevena kafa.
Kombinacija se zatim miješa i zagrijava dok se na vrhu ne podigne gusta pjena.
Treba ostaviti da odstoji dok se talog kafe ne slegne na dno.
Često se mala količina tople vode dodaje u lonac nakon što se kafa skuha.
Bosanska kafa nikada nije zaslađena, ali se uz kafu uvijek poslužuju kocke šećera.
Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i gricnuti, a nakon toga slijedi gutljaj kafe.
Bosanska kafa se uvijek poslužuje u džezvi, na velikom tanjiru, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode.
Često je uz rahat lokum, desert nalik želeu.
Prvo mjesto spomenute zauzela su meksička bezalkohola pića aguas frescas.
Kompletnu listu pogledajte ovdje.