Odličan izbor za toplije dane

Bulgur – zdrav obrok koji se brzo sprema

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Tražite lagan, ukusan i zdrav obrok koji se priprema za manje od pola sata? Bulgur je savršen izbor, hranljiv, svestran i idealan za tople dane.

Bulgur je tradicionalna namirnica orijentalne kuhinje, napravljena od djelimično skuhane, osušene i zdrobljene pšenice.

Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a zbog niskog glikemijskog indeksa odličan je i za one koji paze na ishranu. Ova jednostavna salata s bulgurom prepuna je svježih sastojaka i idealna za lagani ručak ili prilog uz roštilj.

Potrebni sastojci:

  • 2 čaše bulgura
  • 2 čaše vode
  • 2 krastavca
  • 2 paradajza
  • Peršun (po želji)
  • Zelena salata
  • Limun
  • Paradajz sos
  • Nar sos
  • Nar (opcionalno)
  • Čili (po ukusu)

Kako pripremiti bulgur salatu:

U šerpu dodajte malo ulja i lagano propržite bulgur dok ne zamiriše na orašaste plodove. U međuvremenu zagrijte vodu do ključanja, pa je prelijte preko bulgura. Promiješajte i ostavite da se kuha dok voda skoro potpuno ne ispari. Zatim poklopite i ostavite da odstoji 15–20 minuta kako bi bulgur omekšao i upio sve arome.

Dok bulgur odmara, sitno nasjeckajte krastavce, paradajz, peršun i zelenu salatu. Dodajte ih ohlađenom bulguru. Na kraju dodajte cijeđeni limunov sok, po želji malo paradajz sosa, nar sosa, narovih zrna i čili papričice. Sve dobro izmiješajte.

Ova salata može se jesti topla ili hladna, kao samostalno jelo ili uz meso i ribu. Bogata je nutrijentima, osvježavajuća i laka za pripremu. Idealna za one koji žele ukusno jelo, bez grižnje savjesti.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba