Ova hladna supa potiče iz andaluzijske kuhinje, mada postoje pretpostavke da joj korijeni sežu do arapske gastronomije. Smatra se da su je u Španiju i Portugal donijeli Mavari, gdje je vremenom postala jedno od omiljenih ljetnjih jela.
Gaspačo ne mora biti samo supa, može biti i lagani ljetnji obrok koji će vas osvježiti, okrijepiti i iznenaditi. Supa se služi sa kockicama hljeba i peršunom ili bosiljkom, po želji, piše Miss7.
Sastojci:
- 3 srednje velika paradajza
- krastavac srednje veličine ili pola velikog
- crvena paprika
- zelena paprika
- mali crni luk
- 2 čena bijelog luka
- ½ dl maslinovog ulja
- 1/2 limuna (sok)
- kašika balzamiko sirćeta
- so
- biber
- 5-6 svježih listova bosiljka
- ljuta paprika po ukusu.
Priprema:
Ako želite da skinete koru sa paradajza, zarežite X na sredini dna i stavite ga u ključalu vodu na minut ili dva, a zatim odmah u ledenu vodu na isto vrijeme. Kora će se tada lako oljuštiti. Ako vam ne smeta kora, možete pripremiti gaspačo bez ljuštenja paradajza.
Isjeckajte povrće i stavite ga u blender i dodajte ostale sastojke.
Izblendirajte i to je to.
Poslužite sa prepečenim hljebom ili krutonima, a po želji pospite svježim peršunom ili bosiljkom.
Savjet plus:
Gaspačo je najbolje jesti hladan, ali ako nemate puno vremena za hlađenje i imate kockice leda u zamrzivaču, dodajte 4 do 5 kockica drugi put kada je izblendirate i supa će biti prilično svježa. Ako možete, ostavite je da se hladi u frižideru najmanje pola sata.