Brza i ukusna grickalica

Jedinstveni pohovani štapići od mozzarelle: Ukus koji oduševljava

Autor: Žene.ba
FOTO: Profimedia
Pohovani sir je omiljeno jelo, kako među djecom, tako i među odraslima, zahvaljujući svojoj hrskavoj vanjštini i mekanoj unutrašnjosti. Vrući sir koji se topi kroz hrskavu koru od krušnih mrvica pravi je raj za nepce. Priprema je jednostavna i brza, što čini ovo jelo savršenim za trenutke kada vam je potreban brz obrok.

Sir je uvijek dobra opcija, naročito kad ga pripremate na neobičan način, uz minimalan trud i vrijeme.

Pohovana mozzarella se obično poslužuje uz pomfrit i tartar ili mješavinu jogurta i kopra, ali odlično se slaže i uz krekere, gotovu salsu od paradajza ili razne vrste salata poput grah salate, meksičke salate i tople njemačke krompir salate. Ovi štapići savršeno idu uz gazirane napitke, a jednako su ukusni i kad se ohlade.

Sastojci:

250g mozzarelle
2 jaja
Krušne mrvice
Suncokretovo ulje
Sol
Papar
Peršin (po želji)

Priprema:

Mozzarellu narežite na štapiće debljine prsta i prebrišite ih papirnatim ručnikom kako bi bile suhe. Ako je sir previše mekan, kratko ga stavite u zamrzivač kako bi se stvrdnuo, čime će biti lakši za paniranje. U jednoj posudi umutite jaja, a u drugoj pomiješajte krušne mrvice, sol i papar. Ulje zagrijte na tavi. Za to vrijeme, komade mozzarelle prvo uvaljajte u jaja, a zatim u smjesu s krušnim mrvicama.

Varijacije:

Osim klasičnih krušnih mrvica, možete koristiti japanske panko mrvice za hrskaviji omotač. U smjesu za paniranje možete dodati i sjemenke (sezam, lan), usitnjene orašaste plodove (kikiriki, bademi, pistacije) ili začine (origano, majčina dušica, čili, dimljena paprika, kumin).

Pazite da svaki komad ima dovoljno debelu koru od mrvica kako sir ne bi iscurio tokom prženja. Pržite na vrućem ulju dok ne poprime zlatno-smeđu boju, otprilike 1-2 minute. Ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba