Iako mnogi misle da ga je relativno jednostavno pripremiti (skuhate krumpir, dodate mu mlijeko i maslac i zgnječite), zapravo puno toga može poći po zlu.
Mnogi će krompir prvo skuhati u vodi, no kuharica Rosemary Gill, koja često dijeli svoje kuharske mudrosti na TikToku, objasnila je kako napraviti najbolji pire krompir - a njezin trik ne uključuje kuhanje u vodi, već u mlijeku.
Tajna je u škrobu
"Kuhajte pire krumpir u mlijeku, a ne u vodi, evo i zašto. Krompir je kao tjestenina, u tekućinu od kuhanja otpušta škrob, a upravo škrob postaje tekuće zlato i omogućuje nam da dobijemo bogati, svilenkasti, kremasti pire krumpir", kaže ona u videu.
@recipes.spot Simmer your mashed potatoes in milk, not water! :@177milkstreet #mashedpotatoes son original - Recipes Spot
"Kada izlijete vodu u kojoj ste kuhali krumpire, bacate sav škrob u odvod", kaže ona i dodaje da je to pogreška pa biste, umjesto u vodi, krumpire trebali kuhati u mlijeku.
Ima smisla jer u pire ionako ide mlijeko, a svi savjetuju da mlijeko ne smije biti hladno.
Ako je toplo, to omogućuje krompiru da lakše upije mlijeko, a samim time i da pire bude kremastiji.
Još je nekoliko savjeta za najbolji pire krumpir koji je sada, u ovim hladnijim danima, obavezan prilog uz mnoga jela.
Prije kuhanja ga prepolovite ili ga narežite na četvrtine (nikako ne na sitnije komadiće) i nipošto ga nemojte blendati sa štapnim mikserom.
Naime, ako se hrana koja je vrlo škrobna, poput krompira, previše obradi, molekule škroba se uništavaju i ono što ostaje je ljepljiva pasta.
Dakle, zaboravite na blender i upotrijebite snagu svojih ruku kako biste dobili najkremastiji pire, piše Index.