Sada je pravo vrijeme da se prepustite osvježavajućim desertima od jagoda. Predlažemo recept koji je prava rapsodija zdravih i hranjivih sastojaka, bez mnogo miješanja i bez potrebe za pečenjem.
Sastojci
Za tijesto
- 100 grama prženih lješnjaka,
- 50 grama badema,
- 50 grama petit keksa,
- 1 kašika kakao praha,
- 100 grama hurmi bez košpica koje ste namočili u vodi
Za kremu
- 200 grama indijskih oraščića koje ste namočili u vodi na 3 sata,
- 3 žlice limunovog soka,
- 1/2 kašike arome vanilije ili jagoda,
- 1/3 šoljice rastopljenog kokosovog maslaca,
- 2 dcl mlijeka od orašastih plodova (na primjer bademovog)
- 1/3 šoljice agavinog sirupa,
- 150 grama jagoda
Za ukras
- 200 grama očišćenih i opranih jagoda koje ste ocijedili i narezali na polovice.
Priprema
Lješnjake, bademe i kekse ubacite u mikser i miksajte dok ne dobijete brašnastu strukturu. Dodajte kakao i hurme, promiksajte još jednom i prebacite u kalup za torte. Utisnite to tijesto kašikom. Sastojke za kremu ubacite u blender, pa promiksajte dok ne dobijete kremu, Odvojite polovicu pa u preostali dio dodajte jagode. Izmiksajte, dok se sastojci ne sjedine. Dio crvene kreme prelijte preko tijesta, preko toga prelijte bijelu kremu (polovicu bez jagoda), pa red crvene i tako dok ih ne potrošite i ne dobijete šareni sloj. Ostavite u frižideru preko noći pa poslažite narezane jagode preko torte i poslužite.