Brzo i jednostavno

Napravite tortu od jagoda i orašastih plodova

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Sada je pravo vrijeme da se prepustite osvježavajućim desertima od jagoda. Predlažemo recept koji je prava rapsodija zdravih i hranjivih sastojaka, bez mnogo miješanja i bez potrebe za pečenjem.

Sastojci

Za tijesto

  • 100 grama prženih lješnjaka,
  • 50 grama badema,
  • 50 grama petit keksa,
  • 1 kašika kakao praha,
  • 100 grama hurmi bez košpica koje ste namočili u vodi

Za kremu

  • 200 grama indijskih oraščića koje ste namočili u vodi na 3 sata,
  • 3 žlice limunovog soka,
  • 1/2 kašike arome vanilije ili jagoda,
  • 1/3 šoljice rastopljenog kokosovog maslaca,
  • 2 dcl mlijeka od orašastih plodova (na primjer bademovog)
  • 1/3 šoljice agavinog sirupa,
  • 150 grama jagoda

Za ukras

  • 200 grama očišćenih i opranih jagoda koje ste ocijedili i narezali na polovice.

Priprema

Lješnjake, bademe i kekse ubacite u mikser i miksajte dok ne dobijete brašnastu strukturu. Dodajte kakao i hurme, promiksajte još jednom i prebacite u kalup za torte. Utisnite to tijesto kašikom. Sastojke za kremu ubacite u blender, pa promiksajte dok ne dobijete kremu, Odvojite polovicu pa u preostali dio dodajte jagode. Izmiksajte, dok se sastojci ne sjedine. Dio crvene kreme prelijte preko tijesta, preko toga prelijte bijelu  kremu (polovicu bez jagoda), pa red crvene i tako dok ih ne potrošite i ne dobijete šareni sloj. Ostavite u frižideru preko noći pa poslažite narezane jagode preko torte i poslužite. 

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba