Svjetski dan iste

Pametno rješenje nezgodnoga problema: Znate li kako je nastala Nutella?

Autor: Žene.ba
Nutella / Ilustracija
Na ideju o Danu Nutelle došla je američka blogerica Sara Rosso jer je, jednostavno, obožava. Firmu je toliko oduševila te su joj kasnije i ponudili posao, koji je ona, naravno, prihvatila.

Nutellu je Ferrero pustio u svijet pod sadašnjim imenom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, a korijene vuče iz početka 19. stoljeća.

Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata. Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. - opisali su na nutella.com ovaj važan trenutak.

"Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu teglu novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella", napisali su.

Godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj.

Jede se baš na svemu - dok neki tvrde da ide na hljeb, drugi kažu da je najukusnija ona sa kašike. Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept:

Nutella cheesecake

Sastojci:

  • 250 g mljevenog keksa
  • 100 g maslaca
  • 3/4 šoljice prženih lješnjaka
  • 400 g Nutelle
  • 500 g krem sira
  • 80 g šećera u prahu

Priprema: U mljeveni keks dodajte omekšali maslac, jednu kašiku Nutelle i pržene lješnjake, koje ste prethodno samljeli. Ostavite malo mljevenih lješnjaka sa strane, za ukrašavanje. Sve dobro promiješajte, zatim prebacite u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Poravnajte i utisnite nekim prikladnim predmetom. Zatim stavite u frižider. Ostatak Nutelle pomiješajte sa krem sirom i šećerom u prahu, pa dobro umutite mikserom. Dobivenu smjesu rasporedite preko podloge od mljevenog keksa. Poravnajte smjesu, po površini pospite grubo usitnjene preostale pržene lješnjake. Vratite sve u frižider da stoji najmanje 3-4 sata i torta je spremna za posluživanje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba