Bez obzira volite li brze grickalice ili ste spremni isprobati nešto malo složenije, donosimo popis recepata koji će savršeno upotpuniti vašu proslavu.
Lisnato tijesto – svestran klasik
Lisnato tijesto jedan je od najjednostavnijih i najsvestranijih sastojaka za party zalogaje. Možete ga puniti raznim nadjevima – od sira i pršuta do povrća i začina.
Priprema je brza, a rezultati će nestati u trenu.
Ako ne znate što biste pripremili za ručak, neka vam današnja ideja bude inspiracija.
Sve što trebate za ovaj brzi recept jest paket gotovog lisnatog tijesta, malo piletine i sira, a ovaj će vas recept oduševiti jer ga možete prilagoditi sebi.
Lisnato s piletinom – sastojci:
Paket zamrznutog lisnatog tijesta (ili dva paketa svježeg lisnatog tijesta)
Pileća prsa
Sirni namaz
300 g ribanog sira
Žumanjak
Sezam
Priprema:
Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odledite ga preko noći, dok svježe tijesto jednostavno izvadite iz pakiranja i razvaljajte na podlozi posutoj brašnom. Sastojke podijelite kako biste formirali dvije rolade.
Lisnato tijesto premažite sirnim namazom, dodajte polovicu začinjene piletine, a zatim pospite naribanim sirom. Zarolajte, premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo.
Poslužite toplo ili hladno.
Savjet: Ako želite ubrzati pripremu, piletinu možete kratko prepržiti na tavi prije nego što je dodate u roladu. Osim piletine, lisnato tijesto možete puniti i s različitim nadjevima poput mljevenog mesa, šunke i sira, povrća, lososa ili tune.
Mirisne slane pite
Ako želite impresionirati goste, pripremite mirisne slane pite. Ovaj zalogaj je idealan za veće proslave i možete ga puniti po želji – od mesnih do nadjeva od povrća.
Brza pita sa špinatom i sirom
Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta
500 g špinata
200 g kremastog sira
100 g feta sira
100 g naribane gaude
2 čehna bijelog luka
1 jaje
maslinovo ulje
sezam
žumanjak + kašika kiselog vrhnja
Priprema:
Špinat kratko blanširajte, ohladite i sitno nasjeckajte.
Na maslinovu ulju prepržite bijeli luk, dodajte špinat, sjedinite i začinite. Maknite s vatre, ohladite, pa pomiješajte sa sirom i jajem. Lisnato tijesto nadjenite smjesom, zarolajte i narežite na komade. Posložite u pleh. Pomiješajte žumanjak i vrhnje, premažite pitu i pospite sezamom.
Pecite 30 minuta na 200°C, dok ne postane zlatno.
Poslužite toplo ili hladno uz proljetnu salatu.
Lisnato tijesto s hrenovkama i pancetom
Sastojci:
2 paketa zamrznutog lisnatog tijesta
14 dugačkih hrenovki
Senf
28 tankih listova pancete
2 žumanjka
Sezam
Za umak:
100 ml pasiranog paradajza
3 kašike kečapa
1 kašike senfa
Sol, papar, ružmarin
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte tijesto i premažite senfom.
Hrenovke prepolovite, omotajte pancetom, a zatim omotajte trakom tijesta.
Smotuljke stavite na pleh, premažite žumanjkom s mlijekom, pospite sezamom i pecite 25 minuta. Za umak pomiješajte sve sastojke.
Savjet: Hrenovke možete zamijeniti kobasicama.
Mekane kiflice
Također, ne zaboravite na mekane kiflice. Ove sočne i mirisne kiflice nikada ne izlaze iz kuhinje i sigurno će postati hit na svakom stolu.
Grickalice
Ako ste ljubitelj pripreme tijesta, ove grickalice će sasvim sigurno oduševiti sve prisutne. Pogledajte u nastavku kako možete pripremiti ove neodoljive lisnate štapiće: