Sofra

Pripremite limoncello tiramisu, osvježavajući desert za ljetnje dane

Autor: Žene.ba
Limoncello tiramisu
Tiramisu je popularni italijanski desert koji se sastoji od piškota umočenih u kafu, prekrivenih gustom kremom na bazi maskarponea, jaja i šećera, te obilno posipanih kakaom - u tiramisu se često dodaje i rum ili liker od kafe koji kolaču dodaju posebnu slasnost i aromu.

Ako ste jedna od onih osoba koje u ljetnje vrijeme izbjegavaju klasični tiramisu zbog "teških" sastojka, ne brinite, laganija verzija - limoncello tiramisu - na bazi osvježavajućeg limuna, savršena je za ljetnja druženja s prijateljima i porodicom.

Naime, u pitanju je kolač koji miriše na jug Italije, a ukusom nas odvodi na putovanje Mediteranom - spoj je klasičnog italijanskog likera i mnogima omiljenog deserta koji ne traži paljenje rerne, a izgleda jednako lijepo koliko je i ukusan, prenose NN.

Liker od limuna - limoncello, maskarpone sir i piškote zaslužni su za ovaj gastro-spektakl kojim ćete oduševiti sve goste tokom sljedećih mjeseci. Ali, imajte na umu da je ovaj kolač namijenjen samo za punoljetne - umjesto u kafi, piškote se namaču u likeru od limuna, limoncellu.


Recept

Sastojci:

Za sirup od limoncella:

240 ml likera limoncello

240 ml vode

100 g šećera

180 ml svježe iscijeđenog soka limuna

40 piškota

Maskarpone krema:

450 g sira maskarponea

350 g slatke pavlake

150 g džema od limuna

60 g šećera u prahu

Priprema:

U šerpi zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi, te često miješajte smjesu dok se šećer ne otopi do kraja. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme mikserom umutite slatku pavlaku u šlag, a nakon toga u šlag dodajte šećer u prahu. U posebnoj zdjeli izmiksajte maskarpone sa džemom od limuna, te pažljivo umiješajte šlag u smjesu od maskarponea i limuna.

Umočite piškote u sirup od limoncella, te ih položite u posudu u kojoj ćete pripremiti kolač. Piškote posložite jednu do druge u red tako da u potpunosti prekrijete dno posude. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovinu kreme od maskarponea, šlaga i limuna. Preko smjese ponovno stavite piškote umočene u sirup, te cijeli kolač završite ostatkom kreme.

Po želji, ukrasite kolač s malo limunove korice ili sitnog voća, te limoncello tiramisu stavite u frižider na četiri do šest sati ili preko noći.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba