miris jeseni

Recept koji uspijeva svaki put: Brze cimet rolnice za početnike

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ako tražite jednostavan recept koji će ispuniti vaš dom toplinom i mirisom cimeta, ove brze cimet rolniice su pun pogodak.

Gotove su za manje od sat vremena, mekane su, slatke i savršeno začinjene – prava poslastica za jutarnju kafu, popodnevni čaj ili desert nakon ručka.

Sastojci za 12 komada:

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 60 g otopljenog maslaca
  • Prstohvat soli

Nadjev:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 50 g omekšalog maslaca

Glazura (po želji):

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • Malo vanilije i mlijeka po potrebi

Priprema:

Zamijesite tijesto

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer i prstohvat soli. Dodajte toplo mlijeko, jaje i otopljeni maslac. Zamijesite glatko, mekano tijesto rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da miruje 15–20 minuta na toplom.

Pripremite nadjev

U manjoj zdjelici pomiješajte smeđi šećer i cimet. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 0,5 cm. Premažite omekšalim maslacem i ravnomjerno pospite mješavinom cimeta i šećera.

Formirajte rolnice

Pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu roladu, pa je narežite na 12 jednakih komada. Posložite ih u pleh obložen papirom za pečenje, s malo razmaka između.

Kratko dizanje i pečenje

Pokrijte rolnice čistom krpom i ostavite ih još 10–15 minuta da malo narastu dok se pećnica grije na 180 °C (ventilacijska). Pecite ih 20–25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Priprema glazure (po želji)

Umutite krem sir, maslac i šećer u prahu u glatku kremu. Dodajte par kapi vanilije i malo mlijeka ako je potrebno za kremastiju teksturu. Premažite glazuru preko još toplih rolica kako bi se lijepo rastopila.

Najbolje su dok su još tople, ali ostaju mekane i dan-dva nakon pripreme. Ako ih ne planirate odmah pojesti, lagano ih podgrijte u mikrovalnoj i uživajte u svježini kao da su tek ispečene.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba