Matcha je vrsta fino mljevenog praha dobivenog od posebno uzgajanih i obrađenih zelenih čajeva. Tradicionalno se koristi u japanskoj čajnoj ceremoniji, ali je postala popularna širom svijeta zbog jedinstvenog okusa, teksture i zdravstvenih benefita. Kako biste je napravili kod kuće, primarno vam je potrebno sljedeće – kvalitetan matcha prah, bambusova metlica i zdjelica.
Matcha se originalno konzumira samo s vodom, ali moramo priznati da je puno ukusnija s mlijekom i sada zapravo dolazimo do popularnog napitka – matcha latte. Za ukusan matcha latte potrebno vam je biljno mlijeko koje se bolje stapa s okusom matche, a najčešće se preporučuje zobeno mlijeko u koje možete dodati kašiku meda, agavinog ili javorovog sirupa kako bi okus bio slađi. Naravno, možete odabrati i bilo koji drugi tip mlijeka.
Postupak izrade matche latte nije komplikovan te je za početak potrebno zagrijati vodu na 80 stepeni. Ovo je bitan korak jer je važno da voda ne proključa do kraja. Dođe li do toga, postoji mogućnost da vaša matcha bude gorkasta. Nakon što voda proključa, prelijte zdjelicu u kojoj ste prethodno ”istukli” 1 g matcha prah. Preporuka je to učiniti bambusovom metlicom koja će matchi dati potrebnu kremasto/pjenastu teksturu. Zatim u sve ulijte mlijeko, prelijte u šoljicu te dodatno zamutite štapnim mikserom kako biste dobili još kremastiju i povezaniju teksturu.