Osvježavajuća delicija

Tražite recept za jednostavan, a ukusan kolač? Na pravom ste mjestu

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Mak i voće su kombinacija kojoj malo ko može odoljeti. U nastavku vam predstavljamo recept za ukusan kolač koji izgleda kao da zahtijeva puno vremena i truda, ali zapravo je vrlo jednostavan za pripremu.

Satojci

  • 200 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice griza
  • 600 ml mlijeka
  • 150 g putera
  • 350 g mljevenog keksa

Za voćni sloj

  • 450 g zamrznutog šumskog voća (ili malina)
  • 2 kašike gustina
  • sok pola limuna
  • vanilin šećer ili aroma vanilije
  • 2 kašike šećera (za one koji vole slađe

Za preljev

  • 150 g bijele čokolade
  • 80 ml slatkog vrhnja

Priprema

U posudu sipati mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko pa prokuhati. Smjesa će se zgusnuti nakon nekoliko minuta. U gustu smjesu dodati puter i miješati dok se ne otopi. Dodati mljeveni keks i sve dobro sjediniti pa utisnuti u kalup promjera 24 cm i staviti u frižider.
Pripremiti voćni dio. Pomiješati voće, gustin, limunov sok, vanilin šećer (i po želji šećer). Miješati sve dok se smjesa ne zgusne. Pripremiti čokoladni preljev. U zdjelu staviti slatko vrhnje, paziti da ne zakuha. Kad se vrhnje zagrije, tik pred vrenje dodati kockice bijele čokolade.
Na podlogu od maka i keksa staviti šumsko voće, a na kraju čokoladni preljev.
Ohladiti nekoliko sati prije jela.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba