Soda bikarbona može zamijeniti prašak za pecivo kada se kombinuje s kiselim sastojkom poput limunove kiseline, kiselog vrhnja ili jogurta. To je zato što soda bikarbona sama po sebi nije kiselina kao prašak za pecivo te zahtijeva dodatak kiselih sastojaka kako bi pravilno djelovala.
Soda bikarbona i jogurt
Jogurt je kiselkast, što omogućuje sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo. Također, dodaje vlagu i blagi okus tijestu.
Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 šoljice jogurta = 1 kašika praška za pecivo
Soda bikarbona i mlaćenica
Mlaćenica, poput jogurta, pruža kiselinu koja reaguje sa sodom bikarbonom, pomažući tijestu da naraste. Mlaćenica dodaje i blagu kiselkastu notu pečenim proizvodima.
Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 šoljice mlaćenice = 1 kašika praška za pecivo
Soda bikarbona i kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje je još jedan kiseli sastojak koji može pomoći sodi bikarboni da proizvede ugljev dioksid i djeluje kao prašak za pecivo te će pridonijeti bogatstvu i vlazi tijesta.
Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 kašike kiselog vrhnja = 1 kašika praška za pecivo
Soda bikarbona i bijeli ili jabučni ocat
Ocat je vrlo kiseo sastojak koji može učinkovito reagovati sa sodom bikarbonom kako bi tijesto naraslo. Ocat može imati oštar okus, pa ga koristite u receptima gdje će se njegov okus izgubiti ili biti maskiran drugim sastojcima.
Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 kašike bijelog octa = 1 kašika praška za pecivo
Soda bikarbona i limunov sok
Idealno za kolače, muffine i druge pečene proizvode gdje limunov sok neće negativno uticati na okus.
Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 kašike limunovog soka = 1 kašika praška za pecivo