Priprema je jednostavna, a mnogi kažu da im je ovo – najfiniji kolač od jabuka ikad. I mi se slažemo jer su jednostavni recepti ponekad najbolji, a ovo je jedan od dokaza za to.
Kolač od jabuka s glazurom od limuna - sastojci;
za tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 300 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- naribana korica 1 limuna
- 1 jaje (veliko)
za nadjev:
- 1,5 kg kiselkastih jabuka
- 70 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice gustina
- sok od 1 limuna
- 75 g prženih badema, nasjeckanih
- po želji: mljeveni orasi za posip po dnu
za glazuru:
- 3 žlice limunovog soka
- 100 g šećera u prahu
- listići badema za posip
Kolač od jabuka s glazurom od limuna - priprema:
Prosijte brašno u veću zdjelu i pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte maslac narezan na kockice, limunovu koricu, vaniliju i jaje. Umijesite tijesto. Podijelite na tri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider oko 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Jedan dio tijesta iskoristite za dno, a drugim obložite rubove kalupa. Dno nekoliko puta izbodite vilicom i vratite u frižider Treći dio ostavite za završni sloj.
Ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške ili kockice. Odmah ih pomiješajte s limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umiješajte i nasjeckane bademe. Dobro promiješajte da se sve poveže.
Po dnu tijesta pospite malo krušnih mrvica ili mljevenih oraha, zatim rasporedite jabuke. Zadnji dio tijesta razvaljajte i položite preko nadjeva kao gornju koru. Rubove dobro pritisnite prstima ili ravnim rubom.
Pitu pecite 30 minuta na 200 stepeni. Nakon toga pokrijte papirom za pečenje da ne potamni previše, smanjite temperaturu na 175 °C i pecite još 30 minuta – dok gornja kora ne postane zlatna.
Pustite da se pita potpuno ohladi na rešetki, a zatim je ostavite preko noći u frižideru. Prije posluživanja pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u glatku glazuru i premažite preko gornje kore. Pospite listićima badema i ostavite da se stisne.