video

Gdje je nestao tata?: Zašto djeca plaču kada otac obrije bradu?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Mnogi roditelji iznenade se kada se njihovo dijete rastuži nakon što tata obrije bradu, glavu ili kad mama promijeni boju kose.

Ta pojava nije neuobičajena, a mnogi roditelji priznaju da su i sa svim mališanima imali slično iskustvo. U nastavku možete pročitati zašto se djeca rasplaču kad se dogodi takva promjena u vašem izgledu.

Jedan od glavnih razloga zašto djeca plaču kada tata obrije bradu je taj što brada igra ključnu ulogu u tome kako djeca prepoznaju lice svog oca.

Gdje je nestao tata? 

Brada mijenja oblik lica, a kad nestane, djetetova percepcija lica također se mijenja. Djeca se često oslanjaju na vizualne znakove za prepoznavanje bliskih osoba, a iznenadna promjena može izazvati osjećaj da je tata nestao ili da je postao netko drugi.

Iako dijete prepoznaje tatin glas, geste i mimiku, moguće je da će se uplašiti i zbuniti.

To je takozvani stranger danger fenomen, koji opisuje situaciju u kojoj dijete reagira na nepoznate osobe s nepovjerenjem ili strahom. Kada tata iznenada promijeni izgled, djeca mogu tu promjenu doživjeti kao da je pred njima stranac. 

U videu koji je postao viralan na društvenim mrežama jedan je tata podijelio trenutak u kojem tješi svoju kćerku Miju jer je obrijao bradu. Za malu Miju tata je izgubio dio sebe, što je izazvalo stvarnu tugu i suze. 

Loading...

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba