izazov za roditelje

Kako spriječiti česte svađe između braće i sestara?

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
80 % djece u SAD-u ima braću i sestre, koji mogu pružiti društvo i radost, ali također stvaraju probleme kao što su ljubomora, rivalstvo i agresija. Istraživanje u SAD-u je otkrilo da je trećina djece koja žive s braćom i sestrama doživjela agresiju između braće i sestara u posljednjih godinu dana.

Rješavanje svađa između braće i sestara čest je izazov za roditelje, koji traže strategije za ublažavanje agresije među braćom i sestrama i poticanje pozitivnih odnosa između braće i sestara.

Iako postoji mnogo dostupnih resursa za roditeljske savjete o raznim temama – poput knjiga, utjecajnih društvenih mreža, podcasta i obrazovnih kurseva – većina se usredotočuje na odnose i disciplinu roditelj - dijete, što ostavlja dinamiku između braće i sestara u velikoj mjeri zanemarenom.

Programi koji se bave problemima braće i sestara obično naglašavaju rivalstvo, a ne agresiju.

Taj se jaz može pripisati kulturološkoj sklonosti da se agresija između braće i sestara potcjenjuje i često odbacuje kao normalno rivalstvo. Društvo je sklono vjerovati da će pozitivni aspekti odnosa između braće i sestara nadjačati sva negativna ponašanja, ali to nije uvijek tačno.

Utjecaj roditeljstva na odnose između braće i sestara je značajan, iako faktori poput dobi i osobnosti također igraju ulogu. Roditelji su ključni u učenju djece kako pozitivno komunicirati i rješavati sukobe.

Kako roditelji to mogu spriječiti?

Istraživanja pokazuju da je sudjelovanje roditelja ključno u sprječavanju i upravljanju agresijom među braćom i sestrama. Međutim, neučinkoviti odgovori, poput ignoriranja sukoba ili pretjeranog kontroliranja situacija, mogu pogoršati svađe između braće i sestara.

Osim toga, normaliziranje fizičke agresije kao metode rješavanja sukoba je kontraproduktivno.

Učinkovite roditeljske strategije su one koje se usredotočuju na podučavanje i posredovanje. Roditelji bi trebali poticati djecu da razumiju međusobne perspektive, izraze svoje osjećaje i surađuju u pronalaženju rješenja za sukobe.

Uspostava jasnih pravila koja zabranjuju udaranje i vrijeđanje također je od vitalnog značaja. Vodeći djecu kroz ova iskustva učenja, roditelji mogu obnoviti pozitivnu obiteljsku atmosferu dok pomažu djeci da razviju vještine rješavanja sukoba i emocionalne regulacije.

Trenutačno postoji nekoliko izvora utemeljenih na dokazima koji su posebno osmišljeni da pomognu roditeljima u rješavanju sukoba između braće i sestara i agresije.

Iako nije usredotočen samo na probleme s braćom i sestrama, roditeljski program Incredible Years u SAD-u pokazao se obećavajućim u smanjenju sukoba između braće i sestara među obiteljima koje se susreću s visokom razinom takvih svađa.

Postoji nada da će više tečajeva o roditeljstvu uključivati ​​strategije utemeljene na dokazima za rješavanje agresije između braće i sestara. Istraživanja sugeriraju različite pristupe, uključujući posredovanje u sukobima braće i sestara, pravedno postupanje s braćom i sestrama, hvaljenje kooperativnog ponašanja i provođenje pravila zabrane udaranja.

Budući da braća i sestre značajno utječu na razvoj djeteta, ključno je roditeljima pružiti potrebnu podršku kako bi se smanjila agresija između braće i sestara i potaknuli zdravi odnosi.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba