Na meti oštrih kritika

Blake Lively is canceled: Šta se desilo sa nekadašnjom miljenicom Hollywooda?

Autor: Žene.ba
Blake Lively is canceled: Šta se desilo sa nekadašnjom miljenicom Hollywooda?
Foto: Instagram

U svijetu poznatih ličnosti, rapidne promjene u percepciji često mogu biti dramatične i iznenađujuće. Mnogi holivudski favoriti, nakon što su stekli ogromnu popularnost, nalaze se na rubu cancel kulture, a Blake Lively je trenutno jedan od najnovijih primjera. Poznata glumica i bivša zvijezda serije "Gossip Girl" sada se suočava s kritikama.

Generacija Z ne prepoznaje samo popularnost – oni postavljaju standarde i očekivanja koja su drugačija od onih prethodnih generacija. Tako je, na primer, Beyoncin novi brend viskija, SirDavis, naišao na skeptičan prijem ove generacije koja ga vidi kao nepotreban „cash grab“ ili banalizaciju društva. Sličan trend u percepciji prisutan je i kod Blake Lively, koja je nakon lansiranja svog brenda njege kose i premijere filma "It Ends with Us" doživjela promjenu u svom statusu u očima publike.

View this post on Instagram

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Serene Van Der Woodsen i pravi lice

Uloga Serene van Der Woodsen u "Gossip Girl" učinila je Blake Lively jednim od najvoljenijih holivudskih lica. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, lik Serene otkrio je narcisoidne osobine koje su postale predmet kritike među gledaocima. I sada, iako je Serena bila uzor mnogima, ista ta slika se odražava na Blake, čije ponašanje u stvarnom životu sada dolazi pod mikroskop.

View this post on Instagram

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Kritike nakon "It Ends with Us"

Film "It Ends with Us", baziran na popularnoj knjizi Colleen Hoover, donosi važnu poruku o nasilju. Ipak, Blake Lively, koja ne samo da igra glavnu ulogu Lily Bloom već je i jedan od producenata filma, naišla je na kritike zbog svog pristupa promociji. Tokom press turneje, Lively je često ignorisala ključna pitanja o temi filma, fokusirajući se više na modne detalje i svoje lične interese.

Na crvenom tepihu i tokom intervjua, njene izjave su bile daleko od empatije koju je priča filma trebala komunicirati. Na primjer, kada je Justin Baldoni, ko-producent i kolega iz filma, istakao važnost poruke za žene koje su preživjele nasilje, Blake je s neodgovornošću komentarisala na svoju modnu inspiraciju, što je ostavilo utisak da ne shvata ozbiljnost teme.

Problemi s medijima

Blake Lively je takođe bila pogođena starim skandalima, uključujući video zapis iz 2016. godine u kojem je na uvredljiv način reagovala na komentare voditeljice o njenoj trudnoći. Ovaj snimak, koji je nedavno ponovno postao viralan, dodatno je pogoršao njen imidž i pokazao slične osobine koje su se pojavile u njenom ponašanju tokom promocije filma.

Od američke ljubimice do cancel liste

Blake Lively je nekada bila poznata kao „american sweetheart“, ali sada se suočava s kritikama koje je stavlja na marginu cancel kulture. Slične sudbine prošle su i druge poznate ličnosti poput Jennifer Lopez, koja se također našla pod lupom zbog različitih medijskih i profesionalnih skandala. Blake Lively svojim nedavnim izjavama i postupcima pokazuje nedostatak ozbiljnosti i empatije, što je postalo glavni razlog zašto je njen status u očima javnosti postao problematičan.

View this post on Instagram

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Ova saga sa Blake Lively je još jedan primjer kako poznati lica mogu brzo pasti iz milosti zbog nedostatka pažnje prema temama koje su od velike važnosti za današnju publiku. S obzirom na trenutne reakcije, jasno je da će se njen put kroz cancel kulturu nastaviti, dok se ona pokušava nositi s kritikama i preformulirati svoj javni imidž.