Slavna pjevačica

Dua Lipa apelovala na prekid rata u Gazi: 'Na Kosovu sam to isto prošla'

Autor: Žene.ba
Dua Lipa apelovala na prekid rata u Gazi: 'Na Kosovu sam to isto prošla'
Dua Lipa

Pjevačica albanskog porijekla, 28-godišnja Dua Lipa, u nedavnom je intervjuu za Rolling Stone objasnila zašto podržava palestinski narod te pozvala na prekid vatre u Gazi.

Pjevačica je rođena u Londonu, a u dobi od 11. godina vratila se u Prištinu s porodicom, gdje je živjela do svoje 15. godine, a zatim je nagovorila roditelje da sama preseli u London, grad u kojem je rođena. U intervjuu se osvrnula na iskustvo svojih roditelja i objasnila koliko je ono utjecalo na njezin svjetonazor.

"Moje postojanje je na neki način oblikovano politikom, a činjenica da sam živjela u Londonu, jer su moji roditelji otišli iz rata samo to potvrđuje. Suosjećam s ljudima koji moraju napustiti svoj dom. Iz mog iskustva boravka na Kosovu i razumijevanja što rat čini, niko zapravo ne želi napustiti svoj dom. Čine to zbog zaštite, da bi spasili svoju porodicu, da bi se brinuli za ljude oko sebe, takve stvari, za bolji život. Mogu se poistovjetiti s tim", objasnila je.

"U ovom trenutku, ono što moramo shvatiti je koliko je života izgubljeno u Gazi. Jednostavno nema dovoljno svjetskih vođa koji zauzimaju stav i govore o krizi koja se trenutno događa, a ni o prekidu vatre koji se mora dogoditi", kazala je.

Pjevačica je objasnila kako joj je teško govoriti o toj problematici te da se, kao i mnogi, osjeća nemoćnom pred sukobom koji je u toku. Dodala je i kako joj se želi što više informirati te potaknuti svoje obožavaoce da učine isto.

Inače, Dua Lipa je prije godinu dana dobila titulu počasne ambasadorice Republike Kosovo, prenosi Index.

"Čast mi je i privilegija predstavljati svoju zemlju u cijelom svijetu i nastaviti svoj rad na globalnom nivou kako bismo dokazali da ostavljamo svoj trag i činimo razliku. Mladi Kosova zaslužuju pravo na liberalizaciju, slobodu putovanja i velike snove", izjavila je tom prilikom.