Benjamina Karić

Gradonačelnica Sarajeva danas slavi rođendan

Autor: Žene.ba
Gradonačelnica Sarajeva danas slavi rođendan
Foto: Facebook

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas slavi 33. rođendan.

Prelijepim buketima obradovale su je njene kolege, prijatelji i učinili ovaj dan nezaboravnim.

"Sretna sam i beskrajno zahvalna što vas imam pored sebe", poručila je Karić uz fotografije.

Benjamina Karić rođ. Londrc rođena je u Sarajevu 1991. godine.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2013., magistrirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2014. godine.

Dobitnica je priznanja srebrena značka na Univerzitetu u Sarajevu za izuzetan uspjeh tokom dodiplomskog i postdiplomskog studija.

Uporedo studirajući, godine 2015. diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Godine 2018. doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici na katedri za historiju države i prava. Najmlađi je doktor pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prvi poslijeratni doktor klasičnog rimskog prava. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Autor je preko pedeset publikacija, knjiga, članaka, te prijevoda i prikaza.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim konferencijama. Osnivač je i član Udruženja "BATHINVS" čiji je cilj izučavanje i promoviranje Ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija, član je Balkanske asocijacije za Rimsko pravo "Societas pro Iure Romano", član Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, član kluba Rotary International Delta Sarajevo.

Član SDP BiH je od 2010. godine, a potpredsjednica SDP BiH od 2019. godine.

Dobitnica je nekoliko priznanja za izuzetno zalaganje i doprinos u razvoju nastavne i naučne djelatnosti. Udata je i majka jednog djeteta.