Povukla se iz javnosti

Još jedna europska princeza se bori s teškom bolešću

Autor: Žene.ba
Još jedna europska princeza se bori s teškom bolešću
Foto: X

Dok su loše vijesti iz Ujedinjenog Kraljevstva privukle pažnju čitavog svijeta, drugi kraljevski dvorovi širom Europe ostali su u sjeni. Norveška kraljevska porotdica rijetko je tema razgovora, ali malo ko zna da se i jedna od njihovih princeza suočava s teškom bolešću koja ju je natjerala na povlačenje iz javnosti.

U oktobru 2018., norveška kraljevska palača objavila je da princeza Mette-Marit, supruga prijestolonasljednika, boluje od rijetkog oblika hronične plućne fibroze, što je stanje koje uzrokuje oštećenje pluća i otežano disanje.

U saopćenju iz te godine, kada joj je dijagnosticiran ovaj autoimuni poremećaj koji ostavlja ožiljke na plućnom tkivu, najavljeno je da će princeza smanjiti svoje aktivnosti te da neće imati službeni raspored tokom te sedmice niti za oktobarske praznike.

Mette-Marit je uvijek bila otvorena o svom zdravstvenom stanju i njegovom mogućem utjecaju na budućnost, posebno kad njen suprug preuzme prijestolje, što je iskrenost koja se rijetko susreće među kraljevskim porodicama.

Iako je njezino stanje relativno stabilno već pet godina, suočava se s izazovima svakodnevnog života s ovom bolešću. Unatoč teškoćama, ističe da postoji ljepota u pronalaženju sebe u situaciji kao što je ova te je izrazila poštovanje prema onima koji se suočavaju s hroničnim bolestima. Njezina otvorenost o ovom pitanju ima za cilj podići svijest o nevidljivim izazovima s kojima se suočavaju mnogi ljudi te pružiti podršku onima koji prolaze kroz slične borbe.