Kraljica interneta

Kako je Kim Kardashian promijenila svijet društvenih mreža

Autor: Žene.ba
Kako je Kim Kardashian promijenila svijet društvenih mreža
Foto: Kim Kardashian

Kim Kardashian, ikona modernog doba, transformše percepciju privatnosti i bogatstva, vješto komercijalizirajući svoje tijelo i stil života te postajući planetarno prepoznatljiva ličnost.

U ranim jutarnjim satima 3. oktobra 2016., neposredno nakon njenog 36. rođendana, Kim Kardashian West doživjela je traumatično iskustvo. Bila je vezana i suočena s pištoljem uperenim u glavu u iznajmljenom apartmanu u Parizu, moleći za svoj život.

Samo nekoliko dana prije toga, na Instagramu je objavila 15 fotografija koje dokumentuju njen boravak na Pariškoj sedmici mode, uključujući i selfi s dijamantskim prstenom od četiri miliona dolara na prstu. Lopovi su iz apartmana odnijeli nakit u vrijednosti većoj od devet miliona dolara.

U tom trenutku, Kim Kardashian bila je jedna od najpoznatijih žena na svijetu. Kćerka Roberta Kardashiana, poznatog advokata koji je branio OJ Simpsona, nekadašnja asistentica Paris Hilton i reality TV zvijezda koja je imala nevjerojvatnih 85 milijuna pratitelja na Instagramu (brojke su danas još veće), gdje je dijelila detalje svog svakodnevnog života, porodične trenutke, kao i detalje iz svog braka.

Dok bi mnoge slavne osobe vjerovatno reagovale na suočavanje sa smrću udvostručivanjem svog osiguranja, Kim je privremeno napustila Instagram. Nakon što se ponovno aktivirala na ovoj društvenoj mreži, odlučila se suzdržati od trenutnog objavljivanja sadržaja. Umjesto toga, kako kaže, "snimit ću nešto i postaviti pola sata kasnije".

Isti dan kada je Kim doživjela pljačku u Parizu, spisateljica koja djeluje pod pseudonimom Elena Ferrante navodno je "demaskirana"; njezin identitet, prateći trag novca, otkrio je talijanski novinar Claudio Gatti.

Odmah su se povukle paralele između reality zvijezde i tajnovite spisateljice: dvije žene s potpuno različitim pristupima privatnosti, obje su postale mete zbog prevelike, odnosno premale izloženosti javnosti. Istovremeno, pojavile su se sumnje u istinitost onoga što se dogodilo u Parizu. Možda je Kim samo željela još više publiciteta, a ako jeste opljačkana, možda je to bila cijena koju plaća zbog otkrivanja svoje privatnosti zarad multimilionskog biznisa.

Predstava pod režijom Kim Kardashian

Ulazak u svoje četrdesete godine, Kim Kardashian West je obilježila nizom značajnih događaja. Lansirala je svoju shapewear liniju donjeg veša u Velikoj Britaniji, krasila je naslovnicu magazina Grazia uz prateći intervju u kojem je promovisala svoje nove poduhvate, te je donirala milion dolara Armenijskom fondu pomoći. Također, na tržište je lansirala svoju liniju KKW Home koja obuhvata peškire, zavjese za tuširanje i spužve za kupanje. Sve ove vijesti su prigodno najavljene putem njenih profila na društvenim mrežama. Danas, sa svojih 364 miliona pratitelja na Instagramu, Kim nadmašuje i Donalda Trumpa sa svojih 24 miliona pratitelja.

U današnjem svijetu, gdje je svaka osoba na društvenoj mreži - proizvod, Kim Kardashian je kraljica. U doba kapitalizma na online platformama, gdje je istina često relativna, Kim uspijeva biti prisutna na globalnom nivou, dok istovremeno ostaje neobično nestvarna. Njezino postojanje je postalo svjetski poznato; roditeljstvo, sukobi, modni stil - sve je to dio njezine predstave za publiku širom svijeta.

Cijena slave

Nemoguće je precizno izmjeriti nivo slave Kim Kardashian West, posebno jer ona sama kontroliše svoj nivo eksponiranosti. No, možemo li usporediti interes koji današnje generacije pokazuju prema Kim s interesom koji su ranije generacije imale prema ikonama poput Jacqueline Kennedy Onassis ili Elizabeth Taylor, kao što bi to Kim vjerovatno željela?

Dok većina slavnih osoba njenog kalibra čini sve kako bi zaštitila svoju privatnost (koliko uopće znamo o privatnom životu Toma Hanksa?), nedostatak privatnosti Kim Kardashian zapravo osigurava njezin status slave.

U eseju "The Third Age" iz 1996. Francine du Plessix Gray sugeriše da ako pogledi drugih blijede kada žena ulazi u srednju dob, rješenje je "umjesto toga steći produbljeni uvid u sebe". Čini se malo vjerojatnim da će se interes za Kim Kardashian smanjiti, ali kako ulazi u svoju petu deceniju, ne bi trebala imati problema s gledanjem prema unutra.