Par ponovo u problemima

Meghan Markle i princ Harry suočavaju se s kritikama dok njihova fondacija bilježi gubitke

Autor: Žene.ba
Meghan Markle i princ Harry suočavaju se s kritikama dok njihova fondacija bilježi gubitke
Foto: Instagram

Moto fondacije Archewell, osnovane prije četiri godine od strane princa Harryja i Meghan Markle nakon njihovog odlaska s britanskog dvora, bio je "Svako od nas može promijeniti svoju zajednicu, ali svi zajedno možemo promijeniti svijet." Međutim, nedavno je kalifornijsko državno odvjetništvo proglasilo fondaciju delinkventnom, nalažući joj da riješi sve pravne i porezne nedoumice prije nego što primi nove donacije ili priloge.

Riječ je o pravnom terminu koji se u Sjedinjenim Državama koristi za pravne subjekte i/ili odgovorne osobe koje ih predstavljaju ako na vrijeme ne ispune svoje obaveze poput, na primjer, podnošenja porezne prijave, plaćanja dadžbina, kašnjenja s isplatom dugovanja po osnovi kredita, pozajmica i slično. Zaklada Archewell se, prema podacima koji se javno objavljuju, na udaru našla zbog toga jer nije podmirila godišnju naknadu (renewal fee), što je obaveza svih neprofitnih organizacija za nastavak poslovanja.

Osim toga fondacija je nakon sjajne 2021., već iduće godine poslovala s gubitkom od 674 hiljade dolara, jer su njezini prihodi te godine iznosili dva miliona dolara, a troškovi 2,67 miliona dolara. Izvršnom direktoru Zaklade Jamesu Holtu u toj je kalendarskoj godini isplaćena plata u visini od 277.405 dolara, te bonus od dvadeset hiljada dolara, što mnogi smatraju neprimjerenim za poslovanje s gubitkom.

Organizacija CharityWatch, koju je 1992. osnovao Američki institut za filantropiju s ciljem neovisnog praćenja aktivnosti humanitarnih fondacija i organizacija, Archewellu zamjera nedostatak transparentnosti, te neadekvatno upravljanje, jer njegovom upravnom odboru sjede samo supružnici princ Harry i Meghan Markle, što nije u skladu s najboljom praksom. U Sjedinjenim Državama takve organizacije u upravnom vijeću imaju pet do sedam članova.

Zakone savezne države Kalifornije nisu prekršili, jer je tamo dozvoljeno da fondacijom upravlja samo jedna osoba, ali se naglašava da upravna vijeća s malim brojem članova predstavljaju veliki rizik u smislu ispunjavanja zacrtanih politika, te resursa potrebnih za efikasno vođenje organizacije.

Fondacija Archewell pokrenuta je uz pompu i fanfare, a simbolički je označila novi životni početak za supružnike koji su se po nalogu kraljevske porodice morali odreći uloge viših članova, što je za njih predstavljalo iznimnu promjenu, jer više nisu mogli računati na redovne mjesečne i godišnje prihode koji su im s tim statusom pripadali.

I činilo se da im je neprofitni posao s privatnom fondacijom, čije ime asocira ̧na njihovog prvorođenog sina Archieja, a zapravo je kombinacija starogrčke riječi “arche”, koja označava “početak”, “porijeklo”, “izvor djelovanja” i “korijen stvari”, te engleske riječi “well” koja označava sve ono što je dobro - krenuo dobro, ali se ubrzo i sunovratio. Kako će se stvari razvijati tek ćemo vidjeti, no Harry i Meghan očito ne misle odustati, jer su na svojoj nigerijskoj turneji najavili partnerstvo Archewella s jednom od najvećih tamošnjih fondacija - GEANCO Foundation.