Nova era

Melania Trump mijenja tradicionalna očekivanja vezana uz ulogu prve dame

Autor: Žene.ba
Melania Trump mijenja tradicionalna očekivanja vezana uz ulogu prve dame
Foto: X

Ako njen suprug, Donald Trump, osvoji predsjedničke izbore u novembru, Melania bi mogla postati prva dama koja će obilježiti historiju Bijele kuće na potpuno nov način. 

Prema izvorima bliskim bivšoj prvoj dami, postoji mogućnost da će izbjeći tradicionalni smještaj u Istočnom krilu Bijele kuće. Umjesto toga, planira živjeti u New Yorku kako bi bila blizu svog sina Barrona dok studira, te u porodičnoj rezidenciji Mar-a-Lago u Palm Beachu. Dolazit će u Washington samo po potrebi za protokolarnim obvezama i situacijama koje zahtijevaju prisutnost prve dame.

Ovo bi bio rijedak presedan u historiji SAD-a jer je do sada samo nekoliko prvi dama živjelo izvan Bijele kuće tokom predsjedničkog mandata, zbog posebnih okolnosti. Na primjer, Dolley Payne Madison i njen suprug James Madison su se morali snaći nakon što je Bijela kuća bila spaljena u ratu s Britancima 1814. godine. Slično tome, Elizabeth "Bess" Truman je privremeno stanovala preko puta Bijele kuće tokom obnove nakon Drugog svjetskog rata.

Melanija Trump je već pokazala sklonost prema životu izvan političkog centra tokom vremena provedenog kao prva dama, često se povlačeći u privatnost Mar-a-Lago ili u porodičnu kuću u blizini Washingtona. Njena nekonvencionalna odluka da ne bude stalno prisutna u Washingtonu mogla bi je dodatno udaljiti od političke scene i javnog života svog supruga.

"Melania radi ono što osjeća da je najbolje za nju, što je različito od pristupa većine prvih dama", komentarisala je novinarka Mary Jordan. Ovaj novi pristup, ako Trumpovi ponovno osvoje Bijelu kuću, mogao bi značiti da će Melania imati snažniju kontrolu nad svojim ulogom prve dame, zahtijevajući bolju organizaciju i podršku za svoje aktivnosti.

U svakom slučaju, Melania Trump bi mogla postati figura koja će mijenjati dosadašnje obrasce i očekivanja vezana uz ulogu prve dame, stvarajući novu dinamiku u američkoj političkoj tradiciji.