Zbog nepoštivanja zakona

Nakon tri sedmice zabrane: Razriješeni nesporazumi oko fondacije princa Harryja i Meghan Markle

Autor: Žene.ba
Nakon tri sedmice zabrane: Razriješeni nesporazumi oko fondacije princa Harryja i Meghan Markle
Foto: X

Nakon što je Rob Bonta, glavni pravni zastupnik države Kalifornije, nedavno poslao pismo Fondaciji Archewell, koju su osnovali princ Harry i Meghan Markle, naloživši im privremenu zabranu rada zbog nepoštivanja zakona Registra dobrotvornih organizacija, zbog propusta u podnošenju godišnjeg izvješća i plaćanja obvezne naknade, situacija se razriješila nakon što su dugovi podmireni, omogućivši tako zakladi nastavak aktivnosti.

Ipak, procurili su u javnost sudski dokumenti koji su nazvali njihovu fondaciju, nazvanu po sinu Archieju, finansijskim "delinkventom", što nije bilo ugodno za princa Harryja i Meghan Markle. Odgovornici iz fondacije su američku poštu okrivili za nesporazum tvrdeći da su uz dokumente poslali ček koji nije stigao na odredište.

A u vrlo nezgodnom pismu koje su dobili iz kalifornijskog suda među stoji: "Organizacija koja je navedena kao delinkvent nema dobru reputaciju i zabranjeno joj je učestvovanje u aktivnostima za koje je potrebna registracija, uključujući prikupljanje ili isplatu dobrotvornih sredstava. Organizacija također može biti podvrgnuta kaznama, a Registar joj može suspendirati ili opozvati registraciju. Nakon što se dostavi sva potrebna dokumentacija, dobrotvorna organizacija će biti obaviještena o zakašnjelim naknadama koje duguju."

Dok se raspetljavala ova zavrzlama koji im je privremeno obustavila rad, par je bio u humanitarnoj misiji u Nigeriji. Očito se sve počelo sređivati kada su se vratili, no za javnost je i dalje kriva - pošta.

Harry i Meghan koji nose titule vojvode od Sussexa, zakladu Archewell osnovali su 2020. nakon što su odstupili s dužnosti viših članova britanske kraljevske porodice i doselili u SAD. Naime, par je želio nastaviti s humanitarnim radom kojim su se bavili kao članovi kraljevske porodice, a za to im je u Americi trebala fondacija.

Osim samostalnih projekata imaju i mnoštvo saradnji s drugim zakladama pa se tako Zaklada Archewell udružila s dobrotvornim organizacijama uključujući Svjetsku centralnu kuhinju kuhara Joséa Andrésa, Halo Trust, dobrotvornom organizacijom za uklanjanje mina koju je nekad podržavala i Harryjeva majka, princeza Diana, Zaklada GEANCO koja obavlja medicinske i humanitarne misije u Nigeriji.

Osigurali su milione vakcina protiv COVID-19 i poslužio preko 50.000 besplatnih obroka. Pomogli su u izgradnji igrališta u Uvaldeu u Texasu i pomogli dobrotvornoj organizaciji Harvest Home da u Los Angelesu otvore prostor gdje mame za sebe i djecu mogu dobiti donirane potrepštine.

Puno toga radi zaklada Archewell, no osim humanitarnog rada bavi se i onim profitabilnim pa se vjerovatno Sussexi nemaju vremena baviti ovakvim ‘sitnicama‘ poput kršenja zakona o humanitarnim fondacijama.