Zvijezda stranger things

Netflix priprema ekranizaciju bestsellera Millie Bobby Brown: Lična priča koja obećava veliki uspjeh

Autor: Žene.ba
Netflix priprema ekranizaciju bestsellera Millie Bobby Brown: Lična priča koja obećava veliki uspjeh
Foto: Instagram

Millie Bobby Brown, britanska glumica poznata po svojoj ulozi Eleven u seriji „Stranger Things“, uskoro će se upustiti u novi izazov s Netflixom. Naime, platforma planira ekranizirati njen debitantski roman „Nineteen Steps“, kojeg je napisala uz pomoć britanske književnice Kathleen McGurl. U ovom projektu, osim što će glumica učestvovati kao autorica, njena producentska kompanija PCMA Productions također će biti uključena u realizaciju filma.

Međutim, još uvijek nije potvrđeno hoće li Millie Bobby Brown i igrati u filmu zbog prepunog rasporeda koji uključuje snimanje pete i posljednje sezone „Stranger Things“. Osim profesionalnih obaveza, postoji i privatni razlog zbog kojeg je možda neodlučna. Naime, roman „Nineteen Steps“ inspirisan je životom njezine bake Ruth, koja je tokom Drugog svjetskog rata preživjela strašna bombardovanja Londona. Knjiga je objavljena prošlog septembra i odmah uvrštena na popis bestsellera The New York Timesa i The Sunday Timesa.

Gubitak bake 2020. godine zbog Alzheimerove bolesti duboko je pogodio Millie Bobby Brown. U predgovoru audio verzije svog romana, glumica je opisala koliko je emotivno bilo snimati knjigu, priznajući da joj je bilo teško govoriti o baki. „Zapalila sam svijeću i stavila njenu sliku ispred sebe. Bilo je to vrlo emotivnih nekoliko sedmica“, rekla je.

Roman „Nineteen Steps“ prati priču 18-godišnje Nellie Morris, čiji je život u velikoj mjeri oblikovan tragedijom iz 1943. godine – stampedom na ulazu u sklonište Bethnal Green Tubeu. Ova nesreća, koja je odnijela 173 života, bila je jedna od najvećih katastrofa u Velikoj Britaniji tokok Drugog svjetskog rata i čini ključni dio radnje knjige. Scenarij za film adaptiran iz ovog romana napisat će Novozelanđanin Anthony McCarten, poznat po svojem radu na filmovima nominiovanim za Oscara. Trenutno se još uvijek ne zna ko će režirati film niti koja će glumačka ekipa biti uključena.

U razgovoru za radijsku emisiju BBC-ja „Woman's Hour“, Millie Bobby Brown izrazila je svoju strast prema historiji i porodičnim pričama te se nadala da će čitaoci nakon čitanja njenog romana razgovarati sa svojim najbližima i saznati više o svojoj porodičnoj historiji.

Nakon uspjeha filma „Damsel“, koji je zauzeo 7. mjesto na listi najpopularnijih filmova Netflixa s 138 miliona pregleda, nije teško vjerovati da bi ekranizacija „Nineteen Steps“ mogla postati još jedna velika uspješnica za Netflix.