Ima i policijski dosije

Norveška princeza privodi kraju pripreme za vjenčanje s kontroverznim šamanom

Autor: Žene.ba
Norveška princeza privodi kraju pripreme za vjenčanje s kontroverznim šamanom
Foto: Agencije

Princeza Norveške Märtha Louise, kćerka kralja Haralda V. i kraljice Sonje, donosi svoju nekonvencionalnu ljubavnu priču u javnost, uoči nadolazećeg vjenčanja s Durekom Verrettom, kontroverznim duhovnim vodičem i šamanskim praktičarem. Ova veza nije prošla nezapaženo, posebno zbog Verrettovih kontroverznih aktivnosti i prošlosti.

Verrett, poznat kao šaman s isticanjem svoje šeste generacije šamanskih korijena, privukao je pažnju javnosti svojim tvrdnjama i aktivnostima koje su izazvale različite reakcije, uključujući i osude. Njegova veza s princezom, koja je već ranije napustila svoje uloge u kraljevskoj porodici kako bi živjela slobodno, nije prošla bez kontroverzi.

Unatoč kritikama i Verrettovoj burnoj prošlosti, koja uključuje sudski dosje s nekoliko incidenata, par se priprema za vjenčanje zakazano za 31. augusta u slikovitom norveškom selu Geiranger. Ovo područje, poznato po svojoj prirodnoj ljepoti i UNESCO-vom statusu svjetske baštine, bit će pozornica za njihovu ceremoniju koja će trajati četiri dana.

Od 2007. do 2015. Verrett je imao zaručnika, masera po imenu Hank Greenberg, koji mu je ujedno bio i poslovni partner. U više intervjua, Greenberg je svog bivšeg partnera opisao kao manipulativnu i opasnu osobu sa sljedbom ljudi "ispranog mozga" kojima je - njegova riječ zakon. A uz sve to, budući suprug norveške princeze ima i podeblji sudski dosje.

View this post on Instagram

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

U zatvoru je sjedio zbog neovlaštenog ulaska na posjed i podmetanje požara za što je dobio pet godina, da bi nakon jedne godine bio pušten na slobodu. Potom je opet završio u zatvoru zbog tri zločina uključujući neovlašteni upad, krađu usluga i vožnju javnim prijevozom bez plaćanja karata. Nakon toga je 2005. ušao u lažni brak s 21-godišnjom Čehinjom Zanetom Marzalkovom kako bi dobila američko državljanstvo. Onda ga je stanodavac tužio za neplaćanje stanarine, izvođenje crne magije i fizički napad za šta ga je tužio i bivši partner. Imao je problema i s norveškim zakonom kada je reklamirao i prodavao medaljone za koji je tvrdio da liječe COVID-19. Nakon što mu je to zabranjeno, prilagodio je posao - za 270 eura prodavao je medaljone za koje je tvrdio da mogu izliječiti pse od raznih bolesti. U ova dva zadnja slučaja imao je potporu svoje buduće supruge, a zanimljive su mu i tvrdnje da karcinom nije bolest već izbor i ženama preporučuje vježbe za uklanjanje "otisaka" iz vagina koje su ostavili prethodni seksualni partneri.

Princeza i njen budući suprug su, poput mnogih mladih članova kraljevskih porodica, odabrali stvoriti svoj porodični monogram kao simbol njihove ljubavi. Monogram, dizajniran od strane norveškog tima ANTI Hamar, uključuje isprepletene simbole poput Horusovog oka i srca, simbolizirajući zaštitu, ljubav i mudrost koja će pratiti njihovu zajedničku budućnost.

View this post on Instagram

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Unatoč početnim reakcijama porodice i javnosti, princeza Märtha Louise ističe da monogram ne predstavlja službeni simbol kraljevske porodice, već lični pečat koji odražava njihovu vječnu vezu. Ovo vjenčanje obećava biti jedinstveno, spajajući norvešku tradiciju s šamanskim običajima koje par njeguje.

S obzirom na njihovu nekonvencionalnu vezu i Verrettovu prošlost, koje je postalo predmetom javne rasprave, princeza Märtha Louise i Durek Verrett pokazuju odlučnost u svojoj ljubavi i spremnost na zajednički život u svijetu gdje se tradicionalno i moderno susreću.