Značajan korak

Princ Harry proglasio SAD svojim novim domom

Autor: Žene.ba
Princ Harry proglasio SAD svojim novim domom
Princ Harry

Princ Harry je zvanično proglasio Sjedinjene Američke Države svojom primarnom rezidencijom, što predstavlja značajan korak u njegovom odvajanju od britanske kraljevske porodice.

Prema dokumentima do kojih je došao Page Six, vojvoda od Suusexa naveo je SAD kao svoju "novu državu/državu u kojoj obično živi", što je značajna promjena u odnosu na njegove prethodne veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Iako su dokumenti, koje je podnio Companies House, predani u srijedu, Harry je posebno naveo "datum promjene" kao 29. juna 2023.

Harry i njegova supruga, Meghan Markle, službeno su se iselili iz svog doma u Ujedinjenom Kraljevstvu 28. juna- tri mjeseca nakon što ih je kralj Charles III izbacio sa imanja, poznatog kao Frogmore Cottage.

Iako nije jasno hoće li Harryjevo odricanje od britanskog boravka uticati na neku od njegovih titula, mogao bi dobiti priliku razgovarati o ovom pitanju sa svojim ocem sljedeći mjesec dok bude u Londonu.

Unatoč zakonskoj promjeni, Harry je u decembru 2023. objasnio da i dalje smatra UK svojim "domom", ali se osjećao "prisiljenim" pobjeći u SAD zbog sigurnosnih razloga.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je središnje mjesto u baštini moje djece i mjesto za koje želim da se osjećaju kao kod kuće jednako kao i mjesto gdje trenutno žive u SAD-u", rekao je vojvoda u pisanoj izjavi pročitanoj na londonskom sudu.

“Američko državljanstvo je misao koja mi je pala na pamet, ali sigurno nije nešto što mi je trenutno prioritet”, rekao je za Good Morning America u februaru.

Harry i Markle posljednje četiri godine žive u Kaliforniji sa svoje dvoje djece, a vjerovatno, će tamo ostati neko vrijeme.

"Nevjerovatno je", rekao je o životu na zapadnoj obali. “Volim svaki dan tamo.”