Nazire li se pomirenje?

Prinčevi mogli bi konačno zakopati ratne sjekire, ali sve zavisi od Meghan Markle

Autor: Žene.ba
Prinčevi mogli bi konačno zakopati ratne sjekire, ali sve zavisi od Meghan Markle
Foto: X

Nadamo se da bi, nažalost zbog teških bolesti u kraljevskoj porodici, uskoro mogao doći prvi korak prema pomirenju između Williama i Harryja. To bi sigurno donijelo potrebnu nadu i podršku monarhiji koja je trenutno uzdrmana.

Iako je malena šansa za popravak odnosa između princa Williama i princa Harryja, javnost se ipak nada da bi bolest kralja Charlesa i princeze Catherine mogla biti faktor koji ih ponovo ujedini. Za mnoge, porodica je svetinja, a prema njoj treba gajiti poseban odnos. Ipak, pitanje je jesu li dvije zaraćene strane sposobne oprostiti jedna drugoj - William Harryju za otkrivanje porodičnih tajni, uvrede i poniženja koja su javno iznijeli u medijima, dok Harry Williamu zamjera nedostatak podrške u teškim trenucima, neprihvatanje Meghan Markle te fizički sukob.

Napetost između braće Williama i Harryja dodatno se produbljuje zbog činjenice da Meghan nikako nije prihvaćena od strane Kate i Williama, koji su prije njenog dolaska bili neodvojivi. Kate je pokazivala naklonost prema Harryju, ali se ta bliskost izgubila nakon što je on započeo vezu s Meghan i napustio Veliku Britaniju. Stoga se čini da je Meghan, svojom pojavom i ulogom u porodici, pridonijela razdoru među članovima kraljevske porodice. Njezina prisutnost sada se navodi kao glavna prepreka za mogući povratak braće u dobre odnose. Ipak, potencijalna pomirba može biti potaknuta Kateinom teškom bolešću, što je za Harryja sigurno emotivno izazovno. Njegovo skoro putovanje u Veliku Britaniju, povodom desete godišnjice Invictus Igara, pruža nadu da će imati priliku posjetiti oca i potencijalno i bolesnu šogoricu i nećake koje dugo nije vidio.

Harry će stići u Veliku Britaniju negdje tokom maja, možda čak i ranije, kako bi posjetio svog oca, kralja Charlesa. Međutim, situacija je komplikovana zbog teških zdravstvenih dijagnoza kralja i princeze od Walesa, a niko zapravo ne zna u kakvom su stanju. Također, nejasno je što su William i Harry razgovarali o Kateinoj bolesti te postoji li temelj za buduće susrete. Kraljevski analitičar Richard Fitzwilliams izjavio je za magazin The Sun kako je svađa između porodice Wales i Sussex jedan od najizraženijih i najdubljih sukoba koji se dogodio u kraljevskim krugovima.

Sve nade za pomirenjem zaraćene braće izblijedit će ako Meghan stigne u Veliku Britaniju s Harryjem, no čini se da to nije vjerovatno. Kao što nije bila s njim ni na prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete II., tako će vjerovatno izbjeći i ovaj put dolazak u London. Tamošnji mediji, kao ni muževa porodica, nisu joj naklonjeni, optužujući je da je odvukla Harryja, izazvala svađe u porodici i možda čak pridonijela stresu koji je doveo do teških bolesti Charlesa i Kate. Bio bi korak naprijed da William i Harry ne dopuste medijima da utiču na njihov odnos, već da preuzmu kontrolu nad svojim vezama, izliječe emotivne rane i pokažu snagu i složnost svoje porodice u ovako teškim vremenima za britansku monarhiju.