Celebrity

Progovorila o napadima panike: 'Osjećala sam da se gušim'

Autor: Žene.ba
Progovorila o napadima panike: 'Osjećala sam da se gušim'

Talentirana dama uskoro slavi 30. rođendan, a već je postigla više od većine starijih kolegica i nezaustavljivo osvaja novim ulogama.

Mnoge ljude našoj profesiji privlači to što osjećaju neku prazninu i žele biti voljeni. Ona je potpuna. Uvijek o njoj razmišljam kao o mladoj Lauren Bacall. Ima glas koji je 40 godina stariji od nje i kada ju je Bog stvarao, podario joj je pogrešan glas - tako je 2009. glumac Woody Harrelson opisao kolegicu Emmu Stone, ne sluteći da će jednog dana njezino ime postati jedno od najpoznatijih u Hollywoodu, baš poput glumice s kojom ju je usporedio. Akademija je prepoznala njezin talent i sa 28 godina osvojila je svoj prvi Oscar zahvaljujući ulozi u hit-filmu ‘La La Land’. Premda su je mnogi na početku karijere smatrali još jednom tinejdžerskom zvijezdom, Emma je pokazala da se odlično snalazi u svim žanrovima i ulogama. Uskoro će napuniti 30 godina, a kako je i sama rekla, Oscar joj je dao samo dodatan poticaj da se nastavi razvijati kao glumica i ostvari svoj puni potencijal. Emily Jean Stone rođena je 6. novembra 1988. u gradu Scottsdaleu u Arizoni. Majka Krista Jean i otac Jeffrey Charles uvijek su u svemu podupirali nju i njezina mlađeg brata Spencera. Iako djetinjstvo opisuje kao lijepo, Emma kaže kako njezinoj obitelji nije uvijek bilo lako.

- Majka je bila domaćica, a otac je osnovao vlastitu tvrtku tako da do moje osme godine uopće nismo imali novca. Nismo bili siromašni, no živjeli smo na kredit. A onda je odjednom očeva tvrtka postala uspješna. Roditelji su bili puni podrške i razumijevanja, bratu i meni neprestano su ponavljali da ih, ako namjeravamo piti alkohol na nekoj zabavi, obavezno nazovemo da dođu po nas. Oni su jedni od najboljih roditelja na svijetu i njihova je filozofija bila da nad nama popuste uzde, a ako bismo baš napravili nešto zbog čega bi izgubili povjerenje u nas, uzde bi zategnuli. Sve nam je bilo dopušteno pa nisam imala potrebu raditi neke sulude stvari, zato ni danas ne mogu lagati - rekla je Emma. - Kad mi je bilo 13 godina, oko dva sata ujutro prijateljice su došle do moje kuće i pozvale me da se iskradem kako bismo se mogle zabavljati. Odmah sam otrčala u spavaću sobu roditelja, probudila mamu i rekla joj da me cure čekaju i da idemo do Walmarta. Rekla mi je “Dobro, samo uzmi moj mobitel i ako te nema dulje od sat vremena, nazovi nas i reci koliko još misliš biti vani”. Frendice nisu imale pojma da moja mama sve zna - rekla je.

 | Author: Profimedia

Emma školu nikad nije previše voljela, ali je svejedno dobivala samo petice jer je, kako kaže, oduvijek bila perfekcionistkinja. Međutim, počela je dobivati napadaje panike zbog čega se sve više udaljavala od prijatelja. - Prvi put kada sam imala panični napadaj bila sam kod prijatelja i mislila sam da se kuća zapalila. Nazvala sam mamu i rekla joj da me mora pokupiti i odvesti kući. Moj je mozak neprestano razmišljao o nekom mogućem katastrofičnom scenariju. Sa sedam godina bila sam uvjerena da nam gori kuća. Fizički sam osjećala požar. Ne kao halucinaciju, stvarno me stezalo u prsima, osjećala sam da se gušim, kao da se bliži kraj svijeta. Takve su epizode bile rijetke, ali dugo sam se borila s tjeskobom. Tijekom ručka u školi bih išla u ured medicinske sestre i samo stiskala ruke. Pitala bih mamu da mi tačno opiše kakav će biti dan i onda bih joj 30 sekundi poslije postavila isto pitanje. Osjećala sam mučninu. Jednostavno sam trebala znati da niko neće umrijeti i da se ništa neće promijeniti. U jednom trenutku više nisam mogla otići ni do prijatelja, jedva bih se natjerala da odem u školu - prisjetila se Emma.

Nakon razgovora s roditeljima, oni su joj odlučili pronaći psihologa. - To mi je pomoglo. Napisala sam knjigu ‘I Am Bigger Than My Anxiety’. I dalje se borim s tjeskobom. Nacrtala sam maleno zeleno čudovište koje sjedi na mom ramenu i šapće mi u uho sve te stvari koje nisu istinite. Svaki put kad ga slušam, on raste. Ako ga previše slušam, postane veći od mene. Ali ako okrenem glavu i nastavim se baviti svojim poslom, onda se smanjuje i na kraju nestane - rekla je Emma koja često s obožavateljima dijeli svoja iskustva i daje savjete. Osim redovitih terapija, u prevladavanju tjeskobe i napadaja panike pomogla joj je gluma. Da želi biti glumica, znala je već s četiri godine. Prve doticaje s glumom imala je u lokalnom kazalištu, redovito je odlazila na pouke iz pjevanja, ali nije bila sigurna da će to uroditi plodom. - Bila sam jako mlada kad sam sama sebi rekla da, iako ih obožavam, nikad neću glumiti u mjuziklima. Nastupala sam u kazališnim grupama za mlade, išla na pouke iz pjevanja i plesa, ali jednostavno nisam odlična pjevačica ili plesačica. Oduvijek sam sanjala da ću nastupati u brodvejskome mjuziklu, ali mislila sam da to nije moguće jer nemam ni glas ni izdržljivost koja je za to potrebna - iskreno govori.

 | Author: Profimedia

Sa 11 godina Emma je počela pohađati satove glume u kazalištu Valley Youth, gdje je brzo pokazala svoj talent. Kako bi se što više posvetila kazalištu, Emma je tražila od roditelja da je ispišu iz škole i da se nastavi obrazovati od kuće. Koliko je ozbiljna u svom naumu, pokazala je roditeljima PowerPoint prezentacijom u kojoj je predstavila svoj plan i program. Istu tu metodu iskoristila je i dvije godine poslije, kada je od roditelja zatražila da joj dopuste da prekine školovanje, preseli se u Los Angeles i počne se profesionalno baviti glumom. - Bila je tako smiješna ta PowerPoint prezentacija. Imala sam 14 godina, nazvala sam je ‘Projekt Hollywood’ i u pozadini je svirala Madonnina pjesma ‘Hollywood’. Htjela sam im pokazati da se moram onamo preseliti i da moram glumiti u filmovima - opisala je. Emmini roditelji shvatili su da ona neće odustati od svog sna i složili su se da će se Krista s kćeri na nekoliko mjeseci preseliti u L. A. Prije odlaska dogovorili su se da će mlada glumica morati pronaći agenta, a u tome joj je pomogla učiteljica glume koja je 1970-ih radila u slavnoj agenciji William Morris.

- Ona mi je puno pomogla jer mi je u kazalištu pokazala kako da to ne izgleda isforsirano, da iz sebe ne bacam emocije u kantama nego u žličici - rekla je, a učiteljica je potegnula neke stare veze i dogovorila joj nekoliko sastanaka s potencijalnim agentima. Kako bi ih impresionirala, izvela bi im monolog iz tinejdžerske romantične komedije ‘Djevojke s Beverly Hillsa’ i još jedan malo dramatičniji govor, a ugovor je potpisala s agencijom Savage. Preselila se s majkom i dobila rok od šest mjeseci da pokuša nešto napraviti. Ako ne uspije, prema dogovoru trebala se vratiti u Arizonu završiti srednju školu. Počela se natjecati za uloge u pilot-epizodama novih serija, ali nakon nekoliko mjeseci niko je nije želio zaposliti pa ju je agencija prestala slati na audicije. Kako je roditelji ne bi natjerali da se vrati kući, zaposlila se u pekarnici specijaliziranoj za izradu psećih kolačića i time im pokazala da se može brinuti o sebi. Da je ostanak bila dobra odluka, dokazalo se već prvim malim ulogama, pogotovo nakon što je shvatila da karijera u pekarstvu nema budućnosti jer su se vlasnici pasa bunili da njezini kolačići nisu jestivi. Emma je snimila jedan nastavak hit-humoristične serije ‘Malcolm u sredini’, posudila glas u seriji ‘The Suite Life of Zack and Cody’ i pojavila se u sitcomu ‘Sretni Louie’ u ulozi problematične tinejdžerice.

 | Author: Profimedia

U Cehu filmskih i televizijskih glumaca već je bila upisana jedna Emily Stone, pa je morala promijeniti ime. Prvo je htjela da je upišu kao Riley, no od toga je odustala nakon što je snimila epizodu ‘Malcolma u sredini’. Zvali bi je Riley, ali nije se mogla naviknuti da trebaju upravo nju, pa se nikad ne bi odazvala te se odlučila za Emma, nadimak koji joj je dala mama. Premda većinu audicija ne bi opisala kao neugodno iskustvo, bilo je nekoliko loših, a jedna joj se posebno urezala u pamćenje. - Kada sam imala 16 godina, jedan je redatelj počeo urlati na mene, podivljao je jer nisam znala sve rečenice iz scenarija 30 sekundi nakon što mi ga je prvi put dao u ruke... Posebno je iskustvo naći se u toj prostoriji. Nakon takvih ispada jednostavno morate nastaviti - prisjetila se. Osim toga, kaže da je imala teško razdoblje nakon audicije za seriju ‘Heroji’.

- Sjedila sam i čekala rezultate audicije, a iz susjedne sobe čula sam kako govore “Tebe želimo. Na skali od jedan do deset, ti si jedanaest”. Djevojka u prostoriji bila je Hayden Panettiere koja je dobila ulogu. Sjećam se da sam otišla shrvana kući i imala živčani slom jer sam opet mislila da nisam dovoljno dobra - otrkrila je. Nakon brojnih audicija i nekoliko epizodnih uloga, prva prava prilika pružila joj se kada ju je nazvala casting direktorica Allison Jones i pozvala je na audiciju za novi projekt, film ‘Superbad’ redatelja Grega Mottole. Ulogu je dobila, a na snimanju je stekla dobrog prijatelja, glumca Jonaha Hilla. Nakon uspjeha koji je komedija postigla, otvorila su joj se vrata industrije i zaredale nove uloge. - Trebala sam biti u završnom razredu srednje škole kada sam u ‘Superbadu’ glumila srednjoškolku. Da sam maturirala, propustila bih tu priliku. Da sam je propustila, ne bih bila tu gdje jesam danas - govori o ulozi koja ju je proslavila. Što je bila uspješnija, to je sve manje vremena željela provoditi u Hollywoodu i 2009. godine preselila se u New York.

 | Author: Profimedia

-Otkako ondje ne živim, sve mi se više sviđa Los Angeles. Ponovno sam se zaljubila u holivudsku percepciju toga grada jer ga dugo nisam gledala tim očima. Gledala sam ga jednako kao što gledam Washington - kao grad u kojem si okružen svim tim ljudima koji se neprestano uspinju i padaju na ljestvici moći, i to je jedina stvar o kojoj svi razmišljaju i govore - rekla je. Preseljenjem je dobila ulogu u filmu ‘Zombieland’ u kojem je glumila s holivudskim velikanima Woodyjem Harrelsonom i Billom Murrayjem. - Kad smo snimali ‘Zombieland’, Bill Murray mi je rekao: “Ova je cura čisto zlato”, a on to ne govori o bilo kome - rekao je glumac Woody Harrelson o Emmi. Već sljedeće godine glumila je u filmu ‘Cura na lošem glasu’, a uloga joj je donijela pozitivne kritike te prvu nominaciju za nagradu Zlatni globus.

- Ovo je prvi put da sam dobila glavnu ulogu i priznajem da sam sama sebi stvarala golem pritisak. Scenarij je bio sjajan i htjela sam napraviti dobar posao. Iako to nužno nije dobro raditi sam sebi, pokazuje koliko mi je stalo do uloge - komentirala je Emma. Nakon filmova ‘Prijatelji s povlasticama’ i ‘Ta luda ljubav’, uslijedila je uloga u drami ‘Tajni život kućnih pomoćnica’ kojom se htjela odmak-nuti od uloga ironičnih djevojaka u koje je neko zaljubljen. Premda je u tome uspjela i za ulogu Skeeter Phelan dobila brojne pohvale, samo godinu poslije ponovno je dobila takvu ulogu u filmu ‘Čudesni Spider-Man’. Glumila je Spider-Manovu djevojku Gwen Stacy, a mnogi će i danas reći da je to uloga po kojoj je publika najviše prepoznaje. Na audiciji za taj film Emma je upoznala glumca Andrewa Garfielda koji je dobio glavnu ulogu Petera Parkera. Ona je tada bila u vezi s Kieranom Culkinom, a Andrew je hodao sa Shannon Woodward, ali priznali su da su osjetili kemiju čim su se upoznali.

 | Author: Profimedia

- Nešto se probudilo u meni kad je ušla u prostoriju. Imao sam osjećaj kao da sam u divljoj rijeci iz koje ne želim izići. Druženje s njom tijekom snimanja bilo je divlje i uzbuđujuće - rekao je Andrew. Glasine o njihovoj vezi pojavile su se kada su oboje prekinuli sa svojim partnerima, a često ih se moglo vidjeti zajedno izvan seta. Pojavili su se na dodjeli MTV Awards, gdje je bilo očito da između njih postoji nešto više, a to je samo dodatno potaknulo šuškanja o novoj romansi. U novembru 2011. odlučili su da se neće više skrivati i svima su dali do znanja da su u vezi kada su se zajedno pojavili u showu ‘Saturday Night Live’. Ubrzo su postali jedan od omiljenih parova u Hollywoodu i uživali su u tom statusu neprestano razmjenjujući nježnosti na crvenim tepisima. Uslijedila je ponovna suradnja u nastavku filma, a Emma je te iste 2014. glumila u komičnoj drami ‘Birdman’ te osvojila prvu nominaciju za Oscar, ali i brojne druge prestižne nagrade. Emma i Andrew ponovno su se našli na meti glasina kada se Andrew nije pojavio kao njezina pratnja na dodjeli Akademijinih nagrada.

- Andrew trenutačno snima film i nije mogao doći. Oboje su postali robovi rasporeda. U ovo vrijeme prošle godine potajno su razgovarali o vjenčanju - rekao je tada izvor blizak paru za časopis People. Nekoliko mjeseci poslije opet se činilo da ne postoje nevolje u raju, kada je Emma viđena kako izlazi iz hemijske čistionice s vrećicom na kojoj piše Andrewovo ime. Idući dan dala je intervju za Wall Street Journal, ali odbila je otkriti svoj ljubavni status. - Ne volim razgovarati o tim stvarima upravo zbog ovakvih pitanja. Sve su to neutemeljena nagađanja. Shvatila sam da ako nešto demantiram, često mi se postave potpitanja ili mediji misle da će nešto doznati ako me dovoljno pritišću i na temelju toga ponovno nešto izmisliti. Razumijem da postoji zanimanje za moju vezu jer su nekoć i mene zanimale ljubavne veze slavnih osoba. Međutim, riječ je o nečemu što je meni jako važno i jednostavno ne želim razgovarati o tome - rekla je tada.

Emma Stone | Author: Shutterstock/Guliver

Emma je najviše kritika u karijeri dobila 2015. za romantičnu komediju ‘Aloha’. Glumila je Allison Ng, a njezina bijela koža i prirodno plava kosa nikako se nisu uklapali u kinesko i havajsko podrijetlo lika. Ona i redatelj Cameron Crowe optuženi su da žele dokinuti rasnu raznolikost i obnoviti nekadašnju holivudsku praksu da sve likove, bez obzira na njihovu boju kože, glume bijelci. - Postala sam predmet sprdnje. Naučila sam kako se tijekom povijesti u Hollywoodu sve želi izbijeliti i koliki je to uistinu problem. Taj je film potaknuo vrlo važne razgovore - rekla je Emma kojoj je partner u filmu bio 15 godina stariji kolega Bradley Cooper. Film je i zbog toga kritiziran i postavilo se pitanje zašto su njoj, Scarlett Johansson i Jennifer Lawrence u većini filmova dečki, muževi ili ljubavnici znatno stariji kolege, a ne netko njihove generacije.

- To je jako uzelo maha u Hollywoodu, nažalost već je dugo takva situacija. Mnogo se priča o tome kako želimo predstavljati ljude na velikom platnu i što sve trebamo promijeniti u ovom poslu kako bismo što bolje prikazivali stvarni, a ne idealizirani svijet. Mnogo je pogrešaka u ovom sustavu - rekla tada i opisala načine na koje i nju i dalje podcjenjuju. - Na snimanju nekih filmova rečeno mi je da kočim proces iznošenjem svoje ideje ili mišljenja. Ne želim tvrditi da je to zbog toga što sam žena, ali bilo je situacija kada sam nešto improvizirala, svi su se smijali i onda to dali kolegi da napravi. Dali su mu moje šale! Bilo je i situacija kada bih rekla: “Stvarno ne mislim da ova rečenica funkcionira u ovom dijelu”, na što bi mi odgovorili “Ma hajde, hajde... ako ne bude dobro, izbacit ćemo u montaži”. I naravno da nisu izbacili i da, ta je rečenica očajna na tome mjestu - rekla je ne skrivajući nezadovoljstvo.

Emma Stone | Author:

Potkraj 2016. javnost je doznala da su Emma i Andrew prekinuli. Iako je on u intervjuu odgovorio da bi izabrao Emmu kada bi morao izabrati jednu osobu s kojom bi otišao na pusti otok, ona je nedugo poslije dala intervju u kojem je rekla da je slobodna. Amerikanka je 2016. dobila i najvažniju ulogu u karijeri, onu zvijezde u usponu Mije, u glazbenoj drami ‘La La Land’ Damiena Chazellea u kojoj ne nedostaje plesa i pjesme. Za sjajno odrađenu ulogu prvo je dobila Zlatni globus, a zatim i Oscar u kategoriji najbolje glumice.

- Nastojim ne razmišljati o nagradama. Fokusiram se na stvari koje moram obaviti u određenom trenutku, a ne razmišljam o tome do čega će me sve to dovesti. Pristala sam glumiti u tom filmu jer je redatelj i scenarist Damien Cha-zelle bio toliko strastven u vezi s tim projektom - rekla je Emma. Kad je osvojila prvi Oscar, tada 28-godišnja Emma zahvalila je svim nominiranim kolegicama rekavši da joj je dovoljna čast što je bila u istoj kategoriji sa svojim uzorima. Govor je završila rekavši da još mora odrasti i razvijati se te da će joj Oscar biti samo dodatni motivator da to i učini. Njezin bivši dečko Andrew Garfield na dodjeli je sjedio u prvom redu, a kada su izgovorili njezino ime, ponosno je ustao kako bi joj zapljeskao. Glumica je ponovno progovorila o borbi s tjeskobom i paničnim napadajima, otkrivši da je na snimanju ‘La La Landa’ doživjela još jedan živčani slom.

 | Author: Profimedia

Naime, tijekom jedne scene njezin partner u filmu Ryan Gosling trebao ju je dignuti u zrak oponašajući poznatu scenu iz filma ‘Prljavi ples’. Međutim, kada ju je podignuo, Emma je dobila napadaj panike jer se prisjetila trenutka kada je kao djevojčica u sličnoj pozi pala i slomila obje ruke jer ju je instruktor gimnastike slučajno ispustio na pod. Ryana je izgrebala po licu i otrčala sa seta nakon čega tvrdi da je doživjela slom. Redatelj ju je smirio rekavši joj da neće morati ponovno snimiti tu scenu nego će za nju pronaći dvojnicu.

Jedanaest godina nakon prve suradnje, Emma i Jonah Hill ponovno su se spojili zahvaljujući Netflixovoj novoj seriji ‘Maniac’. Radnja serije prati dvoje stranaca, Annie Landsberg Stone i Owena Milgrima Hill, koji se upoznaju na kliničkom testiranju novog lijeka za koji znanstvenici tvrde da će riješiti sve njihove probleme svijesti. No čini se da medicinski znanstvenik, kojega glumi Justin Theroux, zadužen za istraživanje lijeka ipak ne može držati projekt pod kontrolom. - Emma i ja prijatelji smo gotovo 12 godina. Drago mi je što surađujemo jer to znači da ćemo moći provesti više vremena zajedno. Često ne provodimo dovoljno vremena s dragim ljudima zbog neprestanih snimanja. Emma je sjajna i ponosan sam što sam njezin prijatelj. Divno je promatrati prijateljicu čiji talent prepoznaju i cijene drugi - rekao je Jonah Hill o prijateljici Emmi.

Emma Stone | Author:

Nedugo nakon početka snimanja glumica je viđena na odmoru s Justinom Therouxom i prijateljima, a strani su se mediji raspisali o njihovoj vezi. Međutim, izvor blizak glumici to je opovrgnuo, a čini se da je Emma ljubavnu sreću pronašla u zagrljaju drugog muškarca. Riječ je o redatelju dijela showa ‘Saturday Night Live’, Daveu McCaryju, s kojim je sada navodno u vezi već gotovo godinu dana. Kao i svoje prethodne veze, Emma novu romansu nije htjela komentirati iako je par često viđen zajedno. U četvrto desetljeće života Emma ulazi s novim ulogama u filmovima poput ‘Zombielanda 2’, crtića ‘Croods 2’ i komedije ‘Cruella’. Trenutačno je gledamo u ‘Maniacu’, a uskoro u kina stiže i biografska drama ‘The Favourite’ u kojoj igra s Rachel Weisz.

U novo desetljeće, kaže, ulazi i s novim pogledom na svijet. - Moje dvadesete bile su vrlo zanimljive. Mnogo toga mi se dogodilo u posljednjih 10 godina, pozitivno i negativno. Neobično je kako neke stvari postanu jasnije kad navršiš 30. živim svoj san, radim posao koji volim i okružena sam ljudima koje volim, ali postavljam si pitanje: “Što još želim od života kao odrasla osoba?” Moj se pogled na život promijenio s godinama. Kad sam bila mlađa, govorila sam da se ne želim udati i imati djecu. Sada, kada sam zrelija, shvaćam da se želim udati i silno želim imati djecu. Ipak, odlučila sam da neću postavljati nikakve dugoročne ciljeve nego ću se opustiti, neću ništa raditi na silu i vidjet ću što će mi život donijeti - zaključila je Emma.

Story.hr