Ne odobrava ovaj obred

Severina kritikovala molitvu muškaraca u Splitu: Kleče za svoje lične namjere

Autor: Žene.ba
Severina kritikovala molitvu muškaraca u Splitu: Kleče za svoje lične namjere
Pixsell

Severina je na društvenim mrežama komentarisala klečavce, muškarce koji već tradicionalno kleče i mole krunicu na trgovima većih hrvatskih gradova svake prve subote u mjesecu.

Pjevačica se osvrnula na splitske molitelje.

View this post on Instagram

A post shared by Severina (@severina)

"Oni nek kleče, žene će ustati. Draga Mitteleuropo i Balkane, ovo nije Split, ovo nije ni Split 3 (kvart u Splitu). Ovo više nije ni zafrkancija. Ovo je Split u 3 P.M. Ovi muškarci svakog mjeseca kleče:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

2. ⁠Za muškarce - da postanu duhovni autoriteti u porodici koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

3. ⁠Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.

4. ⁠Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

5. ⁠Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.

6. ⁠Za duše u čistilištu.

7. ⁠Za 'njiove' osobne nakane.

Da skratin, kleče da se ženama oduzme pravo glasa. Danas u Splitu, sutra u vašem gradu. Hvala hrabra Arijana Lekić - Fridrih, koja je jutros svoju 'Tihu misu' pokušala 'izmoliti' u mom rodnom gradu. Motajući pupčane vrpcu, tj. crvenu vunu po Peristilu, što simbolizira ubistva žena i majki.

U tome su je zdušno onemogućavale (ne)moćne (muš)KARčINE. E, nećete nas više gazit! P.S. Gospodine Ivoševiću, što ćemo sad?" napisala je Severina uz heštegove #majkemi #majkomila #majketi i video autorice Damire Kalajzić koja ga je podijelila.

"Kad će se žene ovako dignuti kao ova hrabra žena? Što nam je? Zašto ovo dozvoljavamo?", "I mole se ženi… (Zdravo Marijo) da bude još veći apsurd…", "A kod nas u Zagrebu, strašno šta je to bilo jutros."

"Sramota da im se dozvoljava da iskrivljuju sliku o vjeri i Bogu! A čuva ih policija i zaštitari, isti oni koji ih čuvaju i štite dok doma u četiri zida mlate žene, dok isti ti prikrivanju njihova nedjela. Žalosno da u 21. st. svi u ovo gledamo i nema promjene. Iako žene govore i dalje ih niko ne čuje".

"Tačno mi se povraća", "Bože dragi, što je ovo", "Bravo za gospođu", "Ovo je neugodno gledati", samo su neki od komentara Severininih pratioca, prenosi Index.