u rimu

Sophia Loren slavi 90. rođendan

Autor: Žene.ba
Sophia Loren slavi 90. rođendan
FOTO: vecernji.hr

Italijanska zvijezda Sophia Loren, filmska ikona sa dva Oskara u Hollywoodu, slavi svoj 90. rođendan u Rimu u petak, samo nekoliko dana prije francuske glumice Brigitte Bardot.

Dvije dive pomogle su da se definira film u 20. stoljeću, postavši međunarodne kulturne ikone i poštovane od strane miliona širom svijeta.

- Sophia Loren, mit je star 90 godina - piše u naslovu dnevnika Il Corriere della Sera.

Loren, koja je rođena u Rimu 20. septembra 1934. godine, ugasit će svojih 90 svijeća na privatnoj zabavi u luksuznom hotelu u historijskom centru italijanske prijestolnice.

Nakon odavanja počasti koju u rimskom kinu organiziraju studio Cinecittà i ministar kulture, glumica će se sastati sa oko 150 prijatelja, kolega i članova porodice na večeri na terasi hotela sa pogledom na Dioklecijanovo kupalište.

Tamo će također otvoriti apartman koji nosi njeno ime, navodi list Il Corriere della Sera, prenosi Fena.

Loren će za tu priliku obući njen prijatelj i omiljeni modni dizajner Giorgio Armani.

Glavne italijanske novine osvrnule su se u petak na izvanrednu, decenijama dugu karijeru Loren, jedne od posljednjih preživjelih glumica iz zlatnog doba Hollywooda.

Tokom svoje karijere Loren je glumila uz najveće glumce tog vremena, od Anthonyja Quinna i Clarka Gablea, do Marlona Branda, Caryja Granta, Petera Sellersa, Johna Waynea i Franka Sinatre.

Novine La Repubblica spojile su njezin rođendan s rođendanom Brigitte Bardot, koja će 28. rujna napuniti 90 godina.

"Sjajne devedesetogodišnjakinje", piše list, istaknuvši da je dvojac "redefinirao žensku maštu 20. stoljeća".

Njen 90. rođendan obilježit će se i retrospektivom u Lincoln Centeru u New Yorku.