Naslovnica za historiju

Za novo izdanje Voguea poziralo 40 slavnih žena

Autor: Žene.ba
Za novo izdanje Voguea poziralo 40 slavnih žena
Vogue

Početkom juna prošle godine legendarni urednik britanskog Voguea Edward Enninful objavio je kako napušta svoju ulogu evropskog direktora i glavnog urednika britanskog časopisa kako bi preuzeo globalnu savjetodavnu poziciju u publikaciji, a sada je čitateljima u nasljeđe ostavio naslovnicu o kojoj će se pričati godinama.

Otkako je prije šest i pol godina stigao na svoju poziciju, Enninful je stvorio 76 naslovnica, a svaka je pomicala granice onoga na što su navikli čitatelji časopisa. U broju za mart na naslovnici se okupilo čak četrdeset slavnih žena kako bi uveličale naslovnicu koja obilježava kraj Enninfulove ere u Vogueu.

"Najvažniji utjecaj koji možete imati kao urednik Voguea jest promijeniti stvari", napisao je Enninful u pismu na početku novog broja slavnog časopisa.

U centru naslovnice sjedi Oprah Winfrey, ali i zvijezda njegove prve naslovnice Adowe Aboah. Na naslovnici su se našla i dva para majke i kćeri - modeli Kate i Lila Moss te Cindy Crawford i Kaia Gerber.

Potpuni popis zvijezda naslovnice Enninfulovog odlaznog izdanja su: Adwoa Aboah, Adut Akech, Simone Ashley, Victoria Beckham, Selma Blair, Naomi Campbell, Vittoria Ceretti, Gemma Chan, Jodie Comer, Laverne Cox, Cindy Crawford, Miley Cyrus, Ariana Debose , Cara Delevingne, Jourdan Dunn, Paloma Elsesser, Karen Elson, Cynthia Erivo, Linda Evangelista, Jane Fonda, Kaia Gerber, Gigi Hadid, Salma Hayek, Iman, Maya Jama , Jameela Jamil, Karlie Kloss, Precious Lee, Dua Lipa, Gugu Mbatha-Raw, Kate Moss, Lila Moss, Rina Sawayama, Irina Shayk, Anya Taylor-Joy, Christy Turlington, Amber Valletta, Serena Williams, Oprah i Anok Yai.

"Dakle, evo ga: moje 76. i posljednje izdanje Voguea, šest i pol godina i 153 zvijezde s naslovnice kasnije, uključujući 40 legendarnih žena koje se nalaze na ovoj naslovnici. Bila je to izvanredna vožnja i apsolutna čast.

Dok ulazim u svoju novu ulogu globalnog kreativnog i kulturnog savjetnika Condé Nasta za Vogue, odlučan sam nastaviti podržavati nevjerovatan niz glasova u modi i medijima i osigurati da nastavimo eksploziju energije posljednjih nekoliko godina. Uvijek to kažemo, jer uvijek treba reći: puno toga još treba učiniti", zaključio je u pismu, prenosi Index.

Enninful je u Vouge unio brojne promjene te se odmah na početku oglušio na savjete o izbjegavanju raznolikosti u časopisu pa je tako na svojoj prvoj naslovnici sarađivao s Adwoom Aboahom, crnim modelom i aktivistkinjom, a praksu slavljenja različitosti nastavio je i u daljnjem radu.

"I svijet se mijenjao. Stigao sam u časopis godinu dana nakon glasanja o Brexitu, nekoliko mjeseci prije nego što je globalni pokret MeToo eksplodirao iz Hollywooda, prije nego što je covid pogodio, prije nego što je George Floyd ubijen, dok se klimatska kriza skupljala i počela kriza troškova života.

Moda nikada nije imuna na buru života, a ponekad je naš posao bio unijeti malo lakoumnosti, ljepote i distrakcije. U drugim prilikama, nadam se da se nismo bojali direktno suočiti s problemima s kojima se društvo suočavalo", poručio je u pismu.