Celebrity

Zašto holivudske zvijezde bojkotiraju neke od najpoznatijih hotela na svijetu?

Autor: Žene.ba
Zašto holivudske zvijezde bojkotiraju neke od najpoznatijih hotela na svijetu?

Rijetko kad novosti vezane za državu Bruneja toliko odjeknu u svjetskoj javnosti da se čak i holivudske zvijezde osvrnu na nju. Naime, kazneni zakon koji dopušta smrt kamenovanjem zbog preljuba i homoseksualnih odnosa zakonski je usvojen u sultanatu Bruneja u jugoistočnoj Aziji.

Vijest je naišla na međunarodni prosvjed, uključujući i holivudski bojkot devet hotela u vlasništvu brunejskog vođe Hassanala Bolkiaha, čije bogatstvo iznosi desetine milijardi dolara zahvaljujući naftnom bogatstvu zemlje, navodi The New York Times.

https://www.instagram.com/p/BvxEXZOltFn/?utm_source=ig_embed

Objekti koje su odlučili bojkotirati uključuju dva hotela za koje je poznato da najveće holivudske zvijezde često posjećuju: hotel Beverly Hills i hotel Bel-Air. Ostali poznati hoteli pod Dorchester uključuju Hôtel Plaza Athénée i Dorchester London.

Oštar kazneni zakon u Brunejima temelji se na šerijatu, zakonskom sustavu koji se temelji na Kur’anu i drugim islamskim spisima, piše Times. Osim smrti kamenovanjem, kazna za krađu je amputacija udova.

Unatoč globalnom protestu skupina za ljudska prava i slavnih osoba kao što su George Clooney i Ellen DeGeneres zakon je ipak usvojen. DeGeneres je napisala na Instagramu: “Sutra će zemlja Bruneja početi kamenovati homoseksualne ljude do smrti. Sada moramo nešto učiniti. Molim vas bojkotirajte ove hotele u vlasništvu sultana Bruneja. Podignite glasove, pobunite se”.

Elle.hr