Isprobajte ovih šest trikova i smanjite vidljivost pora na licu

Pore na licu su normalna pojava, no za mnoge je riječ o estetskom problemu koji valja što prije ukloniti. Ako ne stignete čekati neki od estetskih zahvata, možete ih se riješiti uz trikove

Osim oštećenja kože uzrokovanog UV zrakama, a posljedično smanjenja kolagena odgovornog za čvrstoću i elastičnost kože, pore se mogu javiti i kao posljedica starenja ili pak mehaničke ozljede uzrokovane istiskivanjem prištića ili mitesera.

Ako redovno čistite i njegujete kožu, pore su manje izražene. Osim raznih pilinga, pomažu kreme koje sadrže tzv. AHA kiseline i salicine kiseline.

Stručnjaci također preporučuju korištenje mat pudera, budući da su pore izraženije na masnoj koži. Ako se pak spremate za izlazak i potrebni su vam instant rezultati, imajte na umu da vam mogu pomoći tretmani namirnicama koje već imate kod kuće.

Tretman rajčicom

Riječ o tretmanu u kojem glavnu ulogu ima rajčica. Izmiksajte rajčicu pa nanesite na lice. Držite 20 minuta do pola sata pa isperite vodom. Odmah biste trebali vidjeti razliku. Oni koji koriste ovu metodu kažu kako je koža trenutno zategnutija, a pore puno manje vidljive. Također, imate li masnu kožu, u rajčicu dodajte malo zobenih pahuljica – one će ukloniti masni sjaj.

Recept s bjelancetom i narandžom

Trebat će vam bjelance od dva jajeta i četvrtina šoljice soka od narandže. To dobro promiješajte, nanesite na lice, ostavite da se osuši pa isperite toplom vodom. Pore će se suziti, a koža će izgledati lijepo.

Kockice leda

Uzmite kockicu leda i prislonite na mjesto gdje su pore proširene (ne držite predugo da ne oštetite kožu). Trenutno će se suziti. Ovo je odlično napraviti prije nanošenja šminke.

Soda bikarbona

Navlažite lice pa nanesite soda bikarbonu. Masirajte nježno neko vrijeme te ostavite smjesu desetak minuta da se osuši. Isperite toplom vodom. Postupak ponavljajte jednom sedmično. Da bi učinak bio bolji, prije stavljanja soda bikarbone na lice, pore proširite na pari – držite lice iznad posude s toplom vodom. Jednak učinak imat će i stavljanje toplog, mokrog peškira na lice, na oko pet minuta.

Maska od meda i gline

Fantastična je za dubinsko čišćenje pora. Pomiješajte kašiku meda i kašiku zelene gline. Dodajte nekoliko kapi limuna pa nanesite na lice. Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

Koristite puder za matiranje lica

Na sjajnoj koži proširene pore više dolaze do izražaja, zato je puder koji matira kožu dobar izbor, piše avaz.

(Žene.ba)