21. izdanje

17. maja svečano otvaranje festivala Mostarska liska

Autor: Žene.ba
17. maja svečano otvaranje festivala Mostarska liska
Foto: Mostarska liska

Za ovogodišnje 21. izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ od ukupno pristigle 41 prijave iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore selektovano je sedam pozorišnih predstava komedijskog žanra.

U petak, 17.05., bit će upriličeno svečano otvaranje festivala i to premijernom izvedbom predstave „Koordinator” autora Emine Kovačević-Podgorčević i Dragana Komadine, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastale u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Naredne večeri, subota, 18.05., na rasporedu je predstava „Hrkači" autora i režisera Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Zatim, u nedjelju, 19.05., na repertoaru je predstava „Mistero Buffo” autora Daria Fo, u režiji Lee Delong, nastala u produkciji Umjetničke organizacije Grupa iz Zagreba.

U ponedjeljak, 20.05., gledamo predstavu „Uobraženi bolesnik” autora Jean-Baptiste Poquelin Molière, u režiji Đorđa Nešovića, a koju igra ansambl Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac iz Srbije.

Utorak, 21.05., rezervisan je za izvedbu predstave „Ne daj se, generacijo'' autorski projekat Alena Muratovića i Maria Drmaća, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Šeste večeri festivala srijeda, 22.05., na rasporedu je predstava „Totovi“ autora Ištvana Erkenja, u režiji Andraša Urbana, a koju igra ansambl Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala, četvrtak, 23.05., gledamo predstavu „Realisti“ autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža, nastala u produkciji Teatra EXIT iz Zagreba.

U petak, 24.05., bit će upriličena ceremonija zatvaranja festivala i svečana dodjela nagrada.

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.

ULAZNICE za sve programe su u prodaji na blagajni NPM-a od ponedjeljka, 15.04., svakim radnim danom od 10:30 do 14 sati. Dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sve izvedbe u trajanju festivala. Također, moguće su i rezervacije na broj: 036/550-128, mail: marketing@npm.ba ili porukom u inbox na Facebook i Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.