Kultura & zabava

2300 crvenih šljokica: Priča o najpoznatijim cipelama u historiji filma

Autor: Žene.ba

Na rođendan Judy Garland, slavne Dorothy u "Čarobnjaku iz Oza" prisjećamo se crvenih cipelica koje su je u filmu odvele kući. Danas se smatraju jednom od najvrijednijih memorabilija u historijii filma, a mogle su biti potpuno zaboravljene.

Judy Garland nosila ih je u "Čarobnjaku iz Oza" 1939. i za njezinu karijeru bile su stvarno čarobne. Najveća zvijezda zlatnoga doba holivudskih mjuzikala ostala je upamćena po ulozi Dorothy Gale, a crvene cipele koje su je u filmu vratile kući danas se smatraju jednom od najvrijednijih memorabilija u historiji filma.

U romanu L. Franka Bauma prema kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne. No, za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor pa srebrne nisu bile dovoljno efektne.

Dizajnirao ih je glavni kostimograf MGM-a, Gilbert Adrian. Originalno, dvije različite verzije. Prve su bile pomalo orijentalne i bogato ukrašene te su iz istog razloga odbačene, budući da je Dorothy ipak seoska djevojčica.

Prihvaćen je drugi par s jednom modifikacijom - perle na vrhu cipela zbog težine zamijenjene su šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Ne postoji tačna informacija koliko ih je na kraju izrađeno, navodno šest ili sedam pari.

PROCES IZRADE

Svaki par crvenih cipela nastao je na isti način. Baza su bile bijele svilene "pumpsice" koje je proizvodila tvrtka Innes Shoes Company iz Los Angelesa. Te iste cipele zatim su bojane u crveno, pa su se gornji dio i peta presvlačili crvenom šljokičastom organzom. A dvije sedmice prije početka snimanja sam Gilbert Adrian ručno bi dodavao crvenu kožnatu mašnu.

Do danas su preživjela tri para - jedne koje je Judy Garland nosila na snimanju i koje se danas čuvaju Smithsonian Institution, zatim par koji se u filmu koristio za snimanje krupnih kadrova, a treće su navodno izrađene za glumicu Bobbie Koshay, eventualnu drugu Dorothy.

OD PODRUMA DO MUZEJA

Cipele su godinama ležale zaboravljene u podrumu MGM-ovog studija. U februaru 1970. pronašao ih je kostimograf Kent Warner. Najbolji par zadržao je za sebe, one u veličini 5B, jedan par je u isto vrijeme prodao za 15.000 američkih dolara na aukciji MGM-ovih kostima i filmskih rekvizira, a druge, za manje iznose tijekom godina.

Par crvenih cipela prodan na aukciji danas je izložen u Nacionalnom muzeju američke historije na Smithsonian Institutionu u Washington D.C.-u.

A najbolje očuvani par Warner je na kraju ipak prodao. Kroz nekoliko aukcija i pomoć slavnih glumaca poput Leonarda di Caprija i Stevena Spielberga, crvene cipele stigle su do muzeja Akademije filmskih umjetnosti i nauka u februaru 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=PSZxmZmBfnU

Zadovoljna.hr