Vrijeme je za čitanje

5 naslova koje vrijedi pročitati: Ove knjige nećete ispuštati iz ruku

Autor: Žene.ba
5 naslova koje vrijedi pročitati: Ove knjige nećete ispuštati iz ruku
Foto: Ilustracija

Ove godine jedna od naših odluka je da se posvetimo više čitanju. Nema ničeg ugodnijeg od toga da se na kraju dana opustimo uz dobru knjigu koja nas odvede u neki drugi svijet. Bez obzira da li su to uzbudljivi krimići ili biografije koje nas oduševe, uvijek tražimo nove književne preporuke.

Vidimo se u augustu, Gabriel García Márquez

"Vidimo se u augustu" je roman jednog od najistaknutijih savremenih autora, Gabriela Garcíje Márqueza, koji je objavljen nakon njegove smrti, na desetu godišnjicu tog događaja. Priča prati ženu u svojim pedesetima koja svake godine, 16. augusta, putuje na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke. Tokom tih posjeta, upušta se u kratke ljubavne veze. Unatoč njenom inače sretnom porodičnom životu, ona putuje sama i njen suprug i djeca ništa ne znaju o njenim tajnim izletima. Roman ističe teme ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te predstavlja izvanredno finale književnog opusa Gabriela Garcíje Márqueza.

Skuhati medvejda, Mikael Niemi

Skuhati medvjeda, skandinavski noir roman, crpi inspiraciju iz stvarne historijske ličnosti, pastora Lastadiusa (1800.–1861.), koji je svojim revolucionarnim djelovanjem ostavio dubok trag u arktičkim krajevima. Niemi u ovom djelu majstorski spaja napetu misteriju s duhovnim, društvenim i vjerskim previranjima te filozofskim promišljanjem važnih životnih tema, što je rezultiralo oduševljenjem književne zajednice. Ne čudi stoga što su mnogi kritičari roman usporedili s nezaboravnim djelom "Ime ruže" Umberta Eca.

Dvorac Modrobradoga, Javier Cercas

Melchor Marín više nije u policijskim redovima. Sin prostitutke, bivši vojnik narkokartela, bivši zatvorenik i legenda Terri Alti, već neko vrijeme vodi miran život kao knjižničar, posvećen skrbi o svojoj kćeri Cosette. Međutim, kada 17-godišnja Cosette otkrije istinu o smrti svoje majke - da nije stradala u nesreći, već je ubijena kako bi se zataškala Melchorova prva istraga - osjećaji bliskosti prema ocu pretvoreni su u razočaranje i bijes. Okrivljujući Melchora za tragediju, Cosette odlučuje otići na Mallorcu, gdje iznenada nestaje. "Dvorac Modrobradoga", posljednji dio u ovoj napetoj krimi trilogiji, obećava uzbudljive obrate i nepredvidljivu radnju koja će vas zasigurno držati na rubu stolice.

Bijes,  Sebastiàa Alzamora

Katalonski roman "Bijes" pruža čitaocima intrigantnu i nekonvencionalnu priču koja će ostati urezana u pamćenju nakon završetka čitanja. Tylor je pas koji svakodnevno šeće sa svojim vlasnikom duž obale neimenovanog otoka. Međutim, kada Tylora tragično otrovaju, njegovom vlasniku se sruši cijeli svijet. Sada se postavlja niz pitanja: ko će mu pomoći da sahrani Tylora na mjestu koje bi mu odgovaralo? Kako će sada proći njegovi dani bez vjernog prijatelja? I najvažnije od svega, zašto bi neko počinio takvo zlodjelo nad nedužnom životinjom?

Baš kao što sam naslov romana sugerira, "Bijes" istražuje temu bijesa – kako se on očituje u savremenom društvu, obilježenom malim svakodnevnim zlima, degradacijom i moralnom truleži. Autor ističe da i usred bijesa, kako kod ljudi tako i kod životinja, postoji prostor za stvaranje ljepote i saosjećanja.

Djevojčica iz Auschwitza, Lidia Maksymowicz s Paolom Rodarijem

"Djevojčica iz Auschwitza" je istinita i duboko dirljiva priča koja nas vodi kroz jedno od najmračnijih razdoblja ljudske historije. Roman nas uvodi u Auschwitz, jedno od najozloglašenijih nacističkih logora smrti, gdje pratimo sudbinu djevojčice Lidije i njene majke, koje su 1943. godine stigle iz Bjelorusije. U okrutnom okruženju logora, Lidija je postala meta sadističkih eksperimenata zloglasnog doktora Josefa Mengelea. Smještena u blok za djecu, gdje su uslovi bili iznimno teški i svaki dan predstavljao borbu za preživljavanje, Lidija je često bila na rubu smrti.